Disclaimer :

OUR MISSION
To offered you a Clean & Comfort Taxi to enjoy a Safe ride when you travel with us.

OUR VISSION
To be the best Budget Taxi service in Kuala Lumpur.

Sunday, 9 November 2014

Cilok Sistem Orang - Tapi Tak Tahu Guna

Salam,

Kat sini aku nak ceritakan pasal penambahbaikkan sistem Ezcab yang kononnya mampu menyelamatkan kompeni.

Hehehe ......

PublicCab ni memang sengal sentiasa, aku xtau mane idea dia cilok, tapi implementation gagal.

PERTAMA : ESTIMATED FARE

Ape ler punya dengki and bodow nak letak estimate fare ni. 
Kalau sistem ko dh cukop mantap xper ar .... tapi ssitem cam hampeh, nak buat gak.

Idea di ciplak dari Myteksi. Konon nak mudah kan pengguna apps Ezcab.

Bagus idea tuh .....

Tapi ntah mane programmer dia cilok maps sampai calculation byk yg salah.

Kat bawah ade 2 contoh.

Itu satu hal, kalau dah nmae estimate, letak ler 2 amount anggaran.

Contoh : RM17 - RM23

Ko kena amik kira traffik jem dan segala kemungkinan kelewatan yg bakal berlaku. Kalau ko letak 1 angka camnie, pax yg bijak pandai akan anggap itu adelah harga tetap & tiba2 plak jem berlaku dan total meter melebihi Estimated Fare, pax akan argue and bertekak dengan driver.

Puiiii ......

Bikin susah olang saja.




KEDUA : SISTEM POINT


Pon cilok idea Myteksi. 

Konon ramai yg join Ezcab hanya utk amik alamat airport, so ... dengan bangganya PublicCab memperkenalkan sistem point.

Idea ni bagus .... skali lagi, perlaksanaannya salah.

Driver yang ade 4 point baru boleh amik alamat airport booking.

So, driver kena amik alamat kecik dulu baru berpeluang untuk amik alamat airport booking.

Ape yang driver lakukan ialah, cukopkan 4 point dah memadai. Adehhh....

Cube ko lakukan, minimum 4 point. Pastu mase bid, driver yang ade point paling tinggi baru dapat job tuh.

Aku berani jamin, kompom driver lain akan berebut untuk kejar alamat kecik supaya dia boleh menang bid alamat airport.

Ini tak ..... hampeh kromok.

Ade driver yang ade lebih 100 point tapi bile bid alamat apot jer kalah.

Keh keh keh ......

Sedey aku tengok kompeni yabg idop segan mati lambat lagi nie. Huhuuu

Len kali, kalau nak cilok sistem orang ... pahamkan ler dulu, then baru implement. 

Ini tak, main blasah jerk.

Huhuui

No comments:

Post a Comment