Disclaimer :

OUR MISSION
To offered you a Clean & Comfort Taxi to enjoy a Safe ride when you travel with us.

OUR VISSION
To be the best Budget Taxi service in Kuala Lumpur.

Sunday, 17 August 2014

Rezeki Tak Di Sangka - Niat Tu Paling Penting


Kalau Allah nak balas jasa baik kita, tak payah tunggu akhirat..... mase tu juga dia bagi.

Ini ape yang terjadi pada aku pada Jumaat 15/8 @ 351am.

Mase tu aku tengah lepak makan dengan Shahrul kat Kayu Ara Idaman. Buka pula alamat Myteksi dari Jln Masjid ke Kota Kemuning. Masyukkk tuh. Aku dgn dia bid, aku yang dapat. Alamat bukak api midnight. Huhuuu

Bile pick up kat As Safa, aku tengok cina ni mabuk, adoiii .... pitam aku di buatnya. Aku ingatkan dia masih sedar.... tapi dia duk meracau ... sket2, good night, pastu "are u ok?"

Dalam perjalanan kat LDP, tiba2 dia sentuh kepala aku. Aku terkejut jap.... aku tanya dia, kenape ? U ok ke x ? Dia kate ok. Aku pon jalan macam biasa. Tapi dlm hati dah risau.... kena plak dia lupe jln balik ke atau yg bukan2 plak dia buat. 1 hal plak aku nak melayan. Adehhhh.

Masuk jer kesas hiway, boleh plak dia suruh turunkan dia kat Summit Mall. Dia kate dia dah dapat driver. Dia call Uber. 

What tha fuckkkkk......

Mangkok ni biol ke hape ??? Dia dalam teksi aku, dia leh panggil uber plak pick up dia. Adehhh. ... 

Sebab hati aku pon tak tenang, aku layankan jerk.

Mase kat Summit, dia nak main turun jer. Aku suruh bayar dulu ... RM30. Pastu aku blah, sambil tengok dia duk tercangok atas kon tepi jalan menunggu Uber.

Aku dah fed up, terus balik rumah.

Boleh pulak esok pagi, mase aku nak bawak anak aku gi klinik .... aku perasan ade dompet kat belakang seat. Adoiiji....tekanan.

Benci betul aku kalau pax tertinggal barang. Aku malas nak rembat barang pax nie, tapi nak pulangkan tuh yang jadi lagi malas.

Aku cek balik kontek no dia .... then aku kol. Dia kate, dia dah lupe camner nak kontek aku and bersyukor sebab aku kontek dia untuk pulangkan.

Aku tak mintak ape pon, walaupon polisi PublicCab, driver boleh charge tambang teksi untuk pulangkan barang.

Tapi cina ni memang gentlemen, dia suruh aku bagi akaun no, and terus dia bank in RM200 sebagai balasan. Perghhh... rezeki siot.

Aku memang x jangka sampai banyak tuh. Tapi .... aku suke care dia hargai kejujuran orang.

Korang bayangkan ... ade 2 kad American Express .... Macam2 boleh buat bro. Tapi duet x halal ler.

Bile kite cerita duet x halal nie .... Macam2 akibatnya nanti akan datang kat kite balik. Percaya lah .....

So, nasihat aku ..... berlaku jujur lah semasa bertugas. Jangan terlalu mengharap balasan, sebab nanti kita kecewa. Anggap jer ianya kerja amal .... in sha Allah, Allah akan pulangkan rezeki tuh dengan cara yang lain.

Alhamdulillah. ....

No comments:

Post a Comment