Disclaimer :

OUR MISSION
To offered you a Clean & Comfort Taxi to enjoy a Safe ride when you travel with us.

OUR VISSION
To be the best Budget Taxi service in Kuala Lumpur.

Friday, 30 May 2014

Pergolakkan Industri Teksi Semenanjung

TEKSI METER VS TEKSI KUPON

Salam,

Hari ni aku nak berkongsi pendapat dengan korang semua tentang ape yang berlaku di sekeliling.

Seperti yang semua maklum yang sekarang ni teksi lembah klang (teksi meter) dah boleh masuk Q di airport. Dan sebagai ganti ruginya adelah dengan penarikkan kembali RM12 yang di kenakan pada penumpang suatu ketika dahulu untuk ke airport.

Ramai yang tidak berpuas hati dengan kehilangan RM12 tersebut termasuk ler aku sendiri. Sebab ? Aku x masuk and x kebulor nak Q kat airport tuh. Tapi masalahnya, teksi meter yang masuk Q airport pon x berpuas hati ..... aikkK, dah bagi betis nak peha plak ? Keh3. 

Korang patut faham kenapa RM12 di beri dahulu. Dan kini korang dah boleh masuk Q, korang demand plak nak RM12 tuh.... jangan tamak sangat bro.

Itu satu hal, teksi2 airport pon x senang duduk dengan kehadiran teksi meter di airport. Ianya betol2 memberi impact yg besar kepada pendapatan mereka. Katekanlah, dahulu senang2 boleh dapat 4-5 kupon sehari, sekarang nak dapat 3 kupon pon payah.

Ape rasenya perasaan korang ler sebagai pemandu teksi bermeter bile orang kacau tempat korang ? Mesti hangin 1 badan kan ? Mane x hangin bile pemandu limo / lcct bukak harga merepek bile diaorg amik pax dr lembah klang ke airport. Memang betol2 bunuh harga. Tapi, lembah klang tuh teramat besar kalau nak compare dengan airport. Hehe. 

Kite di benarkan untuk beroperasi di lembah klang tanpa had, airport taxi ? Mane lg yang diaorg boleh pegi selain kembali ke pengkalan ? Tak kesian ke kat diaorg bile kite tabur pasir kat periuk nasik diaorg selamanya ..... sedangkan diaorg / hanya segelintir yg menabur pasir kat periuk nasi kita kadang2. 

Ade persatuan yang mengaku membela pemandu teksi (tapi mereka lupa yg airport taxi tuh pon pemandu teksi) dengan mudah melaungkan agar convert teksi lcct ke teksi bermeter. 

Tapi sedarkah mereka akan kemahuan pemandu2 teksi lcct tuh ? 
Pernahkah mereka bertanya ape sebenarnya yg pemandu teksi lcct ni mahukan ? 

Senang2 jer buat keputusan untuk mase depan diaorg nie ? 

Adekah mereka dah dapat persetujuan sekurang2nya 51% dari pemandu teksi lcct ?

Memang betol2 koboi diaorg nie..... hehehe.

Inilah yang terjadi bila ahli x sampai 10% dari pemandu teksi tapi bersuara ibarat mewakili semua.

Macam ade 1 parti ni (ni belah2 parsi sane) yg mengaku rangka setiap undang2 untuk kebaikkan semua, padahal undi sokongan x sampai 50% pon.... Adehhh. 

Jalan penyelesaian memang kabur antara mereka ni. Aku ? X amik pot sangat dengan mereka semua ni.

Cume aku bau sesuatu agenda yang x betul sedang berlaku yang mempengaruhi rakan2 di sekeliling aku.

Aku akan cuba dedahkan satu persatu dalam blog nie. Bukti? Xde.... hehe, aku hanya nak korang pakai akal fikiran korang sendiri dan menilai sama ada pendapat aku bole pakai atau tak.

Kalau x boleh pakai, sila abaikan. Jika anda bersetuju, sila share dengan rakan2 FB anda. 

Nantikan sambungannya ................

Wednesday, 28 May 2014

Taxi Apps Yang Ada Di Lembah Klang - Driver Version

Salam ..

Malam ni aku just nak sharing sedikit berkenaan dengan Apps2 yang terdapat di Lembah Klang, khas untuk pemandu2 teksi yang baru nak bawa / baru nak berjinak2 dengan Taxi Apps nie.

Pemandu2 otai yang nak sharing pendapat, boleh lah membuat post comment di bawah agar kite same2 dapat membantu rakan2 seperjuangan yang baru nak bertapak nie.

Ilmu kalau di kongsi tak luak mane pon ... malah, dapat pahala lagik. HeHe.

Di Bawah ialah driver apps yang aku nak kongsikan malam nie :

Unicablink
Unicablink :
Apps ni dari Sunlight Taxi. Apps yang aku paparkan ni boleh di katakan Apps Anak Tiri. Sebab ape ?? sape yang gunakan apps ni akan dapat alamat second hand / alamat yang telah di reject oleh driver sunlight yang menggunakan sistem GPS.

Walaupon alamat reject, apps ni masih banyak membantu aku di kala tengah sesak. Ape yang menarik pasal apps ni ialah, alamat booking RM10. Sunlight ni yang best nya dia akan mintak xtra RM10 jika pax nak booking masa. So, kalau bernasib baik ... anak tiri ni akan dapat juga ler.

Kekuatan Sunlight ialah di kawasan Puchong, Sunway, Subang, Cyberjaya, Serdang ... senang cite, belah2 sane ler. keh3. So, kalau korang memang mengayuh area sane, memang sesuai sangat pakai apps ni atau register untuk menjadi driver GPS Sunlight.

Kos untuk daftar Unicablink adelah percuma & akan di berikan RM30 kredit.

GrabTaxi = Myteksi

GrabTaxi a.k.a Myteksi :
Apps ni dulu / lebih di kenali sebagai Myteksi. Maybe sebab nak masuk pasaran antarabangsa, dia tukar name ke GrabTaxi supaya x nampak keMalaysianan ... HeHe. Malu ler tuh .... Brengsekkk

Alhamdulillah ... myteksi banyak membantu driver dari segi penambahan pendapatan. Memang amat rugi jika seorang driver itu tidak ada apps myteksi nie. Tapi, bile apps ni dah maju ... mula ler diaorg ni anggap kite ni cam terdesak sangat ... HuHuu ... suka hati kite ler nak promote apps mane pon, setiap alamat aku amik, aku bayar per. KEH3.

Myteksi ni universal .... ko lepak mane pon in sha Allah ade alamat ... tapi, driver ramai nak mampos ... kah3. Susah gak nak survive kalau hanya bergantung padanya.

Nak register adelah percuma, tapi korang kena bayar untuk setiap kredit. Korang boleh register di Office Myteksi di Jln Kemajuan / cari staf2 myteksi yang bertugas di mana2 stesen ngv di sekitar lembah klang. Nak top up pon senang sebab sekarang korang boleh dapatkan topup myteksi di mana2 stesen ngv yang terpilih, tak payah ke office lagi.

Ezcab
EzCab
Ni apps hampeh ... tapi banyak alamat. Apps ni di buat di bina oleh Publiccab. Salah satu kompeni radio taxi yang terbesar di lembah klang.

Aku cakap apps ni hampeh sebab, driver tak dapat no hp pax & sekaligus menyusahkan pemandu sendiri bila xde orang. Operator respon pula lembab, nak kensel alamat pon susah. Walau macam manepon, bagi driver2 yg dah serasi dengan kompeni ni memang dah lali dengan semua ni. So, pemandu baru di harap banyak bersabar okies.

Kekuatan apps ni di sekitar Damansara, Hartamas, Mont Kiara, Kepong dan belah2 sane ler. Kalau korang selalu kat area sane, boleh ler pakai apps nie.

Pendaftaran untuk driver luar ialah RM100 untuk 100 kredit setiap bulan. Pakai ke tak, tetap kena bayar RM100. Tapi untuk driver Publiccab, anda akan di beri 60 kredit percuma ... HeHe.


Taxi Monger
Taxi Monger
Apps yang paling slow sekali. Maybe disebabkan kekurangan Marketing. Dulu ianya sama2 bersaing dengan Myteksi, sama2 mula di perkenalkan .... ntah ler, maybe di sebabkan orang melayu yg tak pandai berniaga kot. HeHe ...

Aku tak pasti tentang pendaftarannya ... berapa kena bayar pon x pasti sebab aku x install apps nie. Kalau korang rajin, boleh ler install. Kadang2 waktu tengah2 sesak, boleh juga ianya membantu kita. 
Easytaxi
Easytaxi
Ni kompeni yang baru bertapak. Pencapaiannya baru2 ni semakin memberangsangkan setelah lebih setahun bergelut dalam bisnes nie. Modal kompeni ni memang kasar giler. Terlalu banyak duet yang dia laburkan untuk majukan apps ni untuk dapatkan sokongan dari driver dan pengguna.

Easytaxi banyak bai insentif pada driver, walaupon alamat x sebanyak Myteksi, tapi aku boleh lihat yang ianya semakin berkembang.

Apps ni menggunakan sistem siapa bid paling cepat, sama macam unicablink. Alamat pula di buka jika anda berada di dalam kawasan tertentu. Tak pasti berapa KM.

====================================================================

Sebagai pemandu, aku nasihatkan install ler seberapa banyak apps yang korang mampu. Jika anda mahu masukkan semua apps ke dalam 1 phone, pastikan phone anda memang betol2 cukop power sebab ianya akan memakan RAM yang tinggi. Seeloknya 2 phone.

Apps macam Unicablink, Myteksi, Taxi Monger & Easytaxi bukanlah apps yang perlukan bayaran bulanan. Ianya lebih kepada top up style. Berapa banyak yang pakai, itu yang anda bayar.

Apps seperti Myteksi Comfort, Ezcab & Sunlight GPS memerlukan anda bayar setiap bulan. Pakai atau tidak, anda tetap kena bayar 1 amount yang telah di tetapkan.

So, sebelum anda install / gunakan service yang memerlukan bayaran bulanan ... anda kena ketahui kekuatan setiap apps itu dahulu, adekah ianya sesuai dengan kawasan yang anda selalu Kayuh atau tidak. Aku takut nanti x berbaloi pulak.

Dapatkan nasihat dari rakan2 terdekat anda .... in sha Allah, lagi banyak apps .... lagi banyak peluang kita untuk menambahkan rezeki yang Halal.

Selamat bertugas....

Monday, 19 May 2014

Pentingnya Insuran Nyawa Kepada Pemandu Teksi

Salam ..

Malam ni aku nak highlight sket pasal insuran nyawa ...
Maaf, aku bukan agen insuran yer ... Huhuuu . Cuma ambil berat dengan sesetengah pemandu teksi yang tidak memiliki insuran perlindungan nyawa.

Saya Sudah !! Anda Bila Lagi ??

Hari2 kita bertaruh nyawa memandu di jalan raya, tidakkah korang terfikir yang insuran nyawa ni penting ?

Memang betul, korang akan pikir yang hospital kerajaan ada ... tapi, macam mana pula jika nyawa korang melayang ??? mati katak ... tiada pampasan.

Tahukah korang yang Islam menuntut agar suami bekerja keras mengumpulkan harta agar bila suami tiada nanti, Isteri & Anak2 yang di tinggalkan mempunyai harta yang mencukupi untuk meneruskan hidup.

Bile korang ade insuran nyawa ... sekurangnya 20 - 30 ribu pasti ada untuk balu anda supaya dia mampu untuk meneruskan hidup.

Bayangkan jika isteri anda seorang suri rumah ... anak pula ada 10 orang. Ape akan jadi jika anda tiada ?? Nak harapkan persatuan ?? sampai bila .... 

Dah ler korang mati katak ... korang biarkan pula anak bini korang mengemis dengan persatuan untuk minta bantuan .... ape punya manusia ler korang nie. huhuuu

Insuran tak mahal sekarang. Amik Takaful Ikhlas ... tak payah amik yang saving punya, mengarut jer tuh. Pastikan korang tanya betul2 dahulu sebelum beli okies. Sebab, insuran ni pon banyak agenda tersembunyinya. HuHuuu.....

Aku cerita pasal bende ni sebab, aku penah kena admitted kat Pantai Hospital sebab sakit urat belakang. Kos rawatan RM2+++ .... korang rase ler, aku mampu ker nak bayar tuh semua kalau aku takde medical kad nie ??

So, nasihat aku pada sahabat semua .... beli ler insuran nyawa okies. Pikirkanlah orang yang anda sayangi. Jangan terlalu mengharap pada orang lain ... lebih baik kite usaha dari meminta.