Disclaimer :

OUR MISSION
To offered you a Clean & Comfort Taxi to enjoy a Safe ride when you travel with us.

OUR VISSION
To be the best Budget Taxi service in Kuala Lumpur.

Saturday, 22 December 2012

RM100 Untuk Perjalanan Tak Sampai 3KM

Salam,

Hari ni aku nak cerita sedikit pasal rezeki yang tak di duga terjadi pada diri aku hari ni.

Hari ni aku aku Airport booking dari regular customer aku kat Gardens Residense pada jam 2:50pm. Jam 2pm aku dah standby and masuk area bangsar.

Waktu tuh perot aku memang lapar & gas pulak tinggal 2 bar, aku duk pikir ... mane satu aku nak buat dulu, waktu tuh orang baru abis solat jumaat ... so, aku rase baik aku isi gas dulu ... takut nanti beratur panjang plak, makan kemudian pun boleh.

Alhamdulillah ... teksi tak Q panjang kat stesen NGV bangsar, tapi laluan nak ke sane sesak teruk. Akhirnya aku selesai gak isi gas dan pada waktu tuh aku masih ade dalam 30 minit lagi sebelum jam 2:50pm. 

Aku pun masuk Jalan Maarof and nak menuju ke mekdi untuk tapau makan, lepas dari traffic light simpang empat yang dekat masjid tuh .. ade sorang mamat smart tahan teksi aku. Aku geleng kepala tanda tak nak angkat penumpang and terus berlalu.

Dia terus berlari2 anak ke arah teksi aku, dan kebetulan mase tuh lampu merah and aku terpaksa berhenti. Aku ingatkan dia paham aku geleng kepala tanda tak nak terima penumpang, mane tahu dia datang kat keta aku and ketuk cermin keta aku .... dengan isyarat tangan aku menolak kate tak nak amik penumpang. Dia ketuk gak lagi ... Aku dah semak pale ... mamat ni tak paham bahasa ker ? Aku pun bukak tingkap keta aku dengan berharap aku dapat tahu ape masalah dia ... maybe dia nak tanya arah ke  ....

" Bang, saya bayar RM50 ... tolong hantar saya ke Jalan Semanthan " Kate lelaki tuh. Terkejut jap aku ... giler kentang siot ... sape nak bagi RM50 untuk jarak tak sampai 3km. Tapi di sebabkan aku dah ade booking and aku tak nak amik risiko lambat sampai nanti .. aku tolak tawaran tuh dengan berkata " Maaf encik, saya ade on call " sambil aku hulur kad no office public cab.

Lelaki tuh pun berlalu dalam beberapa langkah ... dia datang balik sambil berkata " Saya bayar RM100, tolong hantar saya ke Jalan Semanthan. Saya terdesak ni ". GILER KENTANG GORENG ...... dalam pale otak aku .. sah mamat ni dah giler. Sanggop dia bayar RM100 untuk jarak tak sampai 3km.

Kepala otak aku bergerak pantas ... terus aku panggil dia naik. Sebenarnya ... mase dia offer aku RM50 tadi aku dah berfikir ... nape dia sanggop bayar camtuh nye banyak untuk jarak yang dekat. Bile dia offer RM100, aku dah nampak dia macam terdesak sangat and aku kesian plak tengok dia. 

Sebab pertama aku panggil dia naik ialah, aku tengok dia macam terdesak sangat and aku rase cam tak sampai hati kalau tak tolong. Sebab kedua, tawaran dia terlalu lumayan ...

Dalam perjalanan aku kol customer aku and inform dia aku lewat sket. Alhamdulillah ... bile sampai kat CIMB jalan semanthan ... mamat tuh nampak lega, katenya nak jumpe BOS. Ntah ler ... maybe terlalu penting kot sampai dia sanggup bayar RM100.

Dan aku pun .. sempat sampai Gardens residense sebelum jam 2:50pm. 

Inilah ujian & rezeki yang Allah nak bagi ... segalanya mungkin terjadi kalau niat kita baik.

Mase mamat tuh keluar dari keta aku, sempat lagi aku tanya dia " Encik .. Halal Yer " ... sambil tersenyum dia jawab " Ya " .. Alhamdulillah ... aku harap pengorbanan RM100 dia tuh berbaloi and sempat untuk dia jumpa BOS.

In Sha Allah ....

Gambar Hiasan
Kalau dia terbaca posting ni ... dia bole kol aku untuk Airport Transfer Service dengan potongan harga 50% dari total meter.

1 comment:

  1. SLm bro,sy ada tbaca ttg info teksi life kt blogpsot bro.
    Sy cadang nk tukar keja sbg pemandu teksi.
    Nk minta pendapat dr bro.
    Bole ke survive atau dpt 3k sbln?
    Mula2 kena ambik lesen PSV dulu kan?lps tu?

    ReplyDelete