Disclaimer :

OUR MISSION
To offered you a Clean & Comfort Taxi to enjoy a Safe ride when you travel with us.

OUR VISSION
To be the best Budget Taxi service in Kuala Lumpur.

Saturday, 29 September 2012

Panduan Membeli Teksi Budget Lembah Klang

Salam,

Hari ni aku tergerak hati untuk berkongsi pengalaman bagaimana nak membeli teksi budget lembah klang dengan korang semua. Ramai juga yang menghubungi aku dan mintak panduan, kadang2 dalam phone susah sikit nak bercakap sebab aku tengah bawak orang ... so, hari ni aku sediakan semua panduan berdasarkan pengalaman aku untuk tatapan korang semua.

Sebelum membeli teksi, aku anggap korang semua dah lengkap dengan lesen memandu semua.

Soalan lazim :


  • Kompeni mane yang bagus ?
  • Kereta ape yang bagus ?
  • Bole ke gunekan bantuan Baitumal ?


Kompeni mane yang bagus ?

Kalau korang tanye aku soklan ni, aku pon susah nak jawab coz bagi aku semua kompeni HAMPEH !!! Korang sepatutnya listkan mane kompeni yang bermain dalam pemikiran korang and aku boleh tolong korang choose.

Kat sini aku nak cerita serba sedikit tentang kompeni teksi. Ade banyak kompeni teksi dalam lembah klang nie. Aku cadangkan korang pilih betol2 dan dapatkan harga kereta bagi setiap kompeni dulu sebelum buat keputusan.

Setiap kompeni biasanya akan bagi harga yang berbeza, ade setengah kompeni korang boleh hutang dulu deposit dan ade setengah kompeni memang straight abis dan mahal giler. Kat bawah ni aku ceritakan serba sedikit beberape kompeni.

Publiccab
Kompeni ni memang straight, kebajikan teruk, harge keta mahal cume yang bagus tentang kompeni ni ialah warna keta dia cantik and radio service dia banyak alamat walaupon service radio dia selalu masalah & rosak. Kalau eksiden lagi teruk, korang kena langgar pon masalah sebab ... nak dapat bayaran balik untuk pampasan tuh makan bertahun. Memang aku tak rekemen walaupon aku sendiri dah terlajak membeli kereta di sini.

Sunlight
Aku tak berape tahu sangat tentang kompeni ni, tapi dari ape yang aku dengar kompeni ni bagus dari segi kebajikan pemandu. Radio service ok, cume sekarang diaorg gune sistem GPS. Antara pesaing terdekat Publiccab

Uptownace
JANGAN amik kereta dengan kompeni ni kalau korang nak main radio kol. Sebab kalau korang beli kereta dengan kompeni ni, korang tak bole masuk radio kol publiccab / sunlight. Tapi aku dengar harga teksi yang di tawarkan memang murah.

Marlis Corp
Kompeni melayu. Macam biasa .. slow sikit, baik untuk orang yang suke lambat bayar sebab, kalau korang tangguh 2 bulan punya bayaran pon diaorg tak tarik. Cuti pon lebih dari kompeni lain, 1 hari jer kot. Keh3.

Kat atas ni beberape syarikat teksi yang aku listkan ... masih ade banyak lagi syarikat di luar sane yang bagus, cume korang kena pandai pilih.

Pastikan sebelum korang beli, korang ade kawan yang dah beli teksi kat syarikat tersebut sebab jika kawan anda rekemen, nanti dia boleh amik komisyen RM500 setiap biji ( bergantung pada syarat ), so korang bole lah bahagi duet tuh. Ade juga duet sket.

Aku rekemen korang amik syarikat yang takde radio service sebab korang boleh masuk mane2 radio service dari syarikat lain kat teksi korang nanti. So, korang ade banyak pilihan.

Sebelum amik teksi, tanye dulu kompeni tersebut memasang METER teksi dari kompeni mane. JANGAN sesekali amik kereta yang memasang meter teksi di kompeni yang beroperasi di Jalan Ipoh Batu 5. Orang biasa panggil Ah So Jln Ipoh. Kalau korang amik juga, jawapannya tiap2 tahun korang kena sediakan RM300 untuk repair meter tuh. Sebab Ah So tuh dah set kat meter tuh, setiap kali nak Puspakom meter akan jadi giler dan korang kena bayar dia untuk service. So, JANGAN sesekali okies.

Kereta ape yang bagus ?

Kalau ni soklan korang, Jawapan aku adelah ISWARA. Kereta ni memang tahan lasak and spare part murah. Sayang sekali dah tak keluar untuk buat teksi.

Sekarang korang ade pilihan 

  • Saga BLM
  • Waja
  • Pesona
  • Exora
Saga BLM adelah pilihan paling murah sebab menggunakan tayar bersaiz 13". Jimat sikit ler. Tapi kecik .... Hmmm, korang pikir ler sendiri kay.

Pesona dengan Waja same harge, pelik kan. Tapi aku lebih rekemen korang amik waja dari pesona sebab Waja interior lebih cantik dari pesona.

Exora memang besar tapi harge sewaan mahal.

Kalau korang nak beli, pastikan kemampuan korang dulu. Jangan beli kereta yang sewanya lebih dari RM50 ke atas sebab ianya agak membebankan. Memang kadang2 korang ingat bayar lebih, hutang lebih cepat habis tapi ianya akan membebankan korang bile tiba mase korang nak bercuti / sakit nanti. So, kalau bole belilah kereta yang bayaran dia rendah supaya korang tak rase beban untuk membayar nanti.

Bole ke gune bantuan Bailtumal ?

Dah name Baitumal, mesti ler kena beli dengan kompeni melayu Islam. Contoh kompeni melayu ialah Marlis Corp & Inovasi Timur.

Korang boleh deal dengan kompeni tuh kalau korang nak mohon bantuan Baitumal.

Kalau korang dah bace and masih tak paham atau masih perlukan jawapan bagi setiap persoalan yang masih tak terjawab, korang bole kol aku / email ape2 sahaja ler janji JANGAN SMS. Hehe.

Kalau Bos Publiccab bace statement aku kat atas, ko kena terima ler hakikat yang kompeni korang memang berkebajikan TERUK. Tak puas hati ? kol aku. Aku leh cerita A - Z. Aku menyesal beli kereta kat kompeni ko.

Wednesday, 26 September 2012

Pejabat Setelit SPAD Mula Beroperasi Di UTC Kuala Lumpur

Salam,

Aku cuma nak berkongsi dengan korang semua yang SPAD telah membuka cawangan di UTC Kuala Lumpur. Korang mesti tertanya tanya, kat mane pulak banggunan UTC nie ?? aku mule2 pun tak tahu ... tapi bile dah search .. di bawah ni ler jawapannya.....


Terkejut jap aku ... rupe2nye Pudu Sentral telah bertukar name lagi. Keh3. Ade aku kesah ??? Haha, janji aku dah tau  ... yang lain2 aku tak pedulik, takut nanti tetiba dapat penumpang kate nak pegi UTC Kuala Lumpur ... kena pulak aku tak tau ... masalah besar tuh. Keh3.

So, berbalik kepada cerita tentang cawangan SPAD, alhamdulillah ler kalau dia dah bukak cawangan di KL yang mane pemandu semua bole renew kad pemandu kat sane, senang sikit kalau nak bandingkan kena ke Putrajaya, jauh tuh. Tapi kan .... kalau dah semua pemandu pegi sane, tak ke sesak UTC KL tuh .... Kah3. So, akhirnya aku akan ke Putrajaya juga, Hehehe.

Anyway, ianya bukan untuk pemandu teksi sahaja ... ape sahaja yang berkaitan dengan SPAD boleh di lakukan di sane, termasuk orang awam yang nak buat aduan.

Aku harap info ni dapat membantu anda semua baik pemandu teksi / penumpang. Kalau korang nak info lebih boleh klik di SINI

Monday, 24 September 2012

Worse Taxi System At KLCC

Salam,

Today i want to let people in Kuala Lumpur know how the taxi service in KLCC operating.

Now days, when u exit the KLCC, u will see this counter :



And after that u will be force to pay the surcharge RM2 that suppose for On Call service charge. Not even u have to pay that, u also will be forcing to take Blue Cab like this :


If u want to know, that Blue Cab charges was double comparing with the budget taxis. I am sure that all malaysian knows about that, how about foreigner / tourist that just visit Kuala Lumpur just few days ? When they taking that cab without knowing about it, they will feel cheated and for sure they will write that malaysia taxis is scamming & blood thirsty.

Its happen to me when I was Q at KL Sentral taxi station. 2 people tourist dont know from which country come to KL Sentral taxi counter and said that they been cheated by taxi driver. The tourist said that from KL Sentral to KLCC they paid RM14 for the coupon and suddenly from KLCC to KL Sentral, they have to pay RM5+ by using meter. They also show the resit and when i look at the resit, its stated Genting Ho Wah Taxi, its the Blue Cab. I explained to the tourist and they frustrated because they are not been told about it.

My point is, why KLCC are appoint such a stupid company to run the taxi service at their premise ? Awana Sutera ?? What kind of experience they have ?? I think this is a gangster company because Awana Sutera are hiring gangster to chase away all the budget taxi nearby. Hehe. 

Do u know or not that the Blue Cab there need to pay monthly charges just to get their stand there ? RM300 per month for the Blue Cab. How many blue cab are register with them ?? Why not Awana Sutera implement Taxi Coupon like KL sentral, Time Square, KL Tower and a lot more place are using it. Taxi dont need to pay the monthly charges for the stand and the taxi counter collect 10% from the coupon issued. I am sure they can make a lot and it will solve all the taxi problem at KLCC because every taxi can pickup passenger from there but customer must buy coupon. 

I know, the main reason KLCC appointed Awana Sutera is to clear up all the taxi scammed outside KLCC, but when they appointed Awana Sutera, the problem not been solve also because passenger that know about blue cab, they will go outside to nego with the budget taxi there / flag which ever taxi pass by there.


Full Story Here

All taxi already demonstrate to show their expression and media also already reported, we also fail a report to the authorities they answer it very simple " KLCC cabs are not under SPAD". U know what they mean about it ?? If Awana Sutera want to charge RM50 surcharge also SPAD cannot take any action on it. So, what is the jurisdiction of SPAD ?? 

Nazri said that CVLB had met with both parties with taxi passengers in mind.
He added that SPAD was also in the process of licensing all “public transport terminals” inclusive of taxi counters.

Its been more than 1 year already and nothing has change and happen. Talking more than action. This is what we encounter in Malaysia. 


Friday, 21 September 2012

Perlaksanaan AES Secara Berperingkat

Salam,

Hari ni portal rasmi JPJ telah mengeluarkan kenyataan yang mana mereka akan memulakan penggunaan AES di 14 tempat yang telah di kenal pasti sebagai "blackspot". Senarai lokasi yang untuk Fasa 1 ni telah di keluarkan untuk orang ramai bersiap sedia. Hehe ...

AES Fasa 1 - Download PDF

Aku harap dengan senarai ni dapat membantu pemandu untuk lebih berhati hati. 

Tapi, bagi firasat aku dan pendapat aku ler, aku rase korang semua mungkin berminat nak bace ... tapi korang boleh faham / ingat ke setiap lokasi yang telah di paparkan ??? Itu baru 14 tempat dan ianya di jangka akan pasang di lebih 500 tempat seluruh semenanjung. Keh3.

Walau ape pun laa ... aku ucapkan selamat ler untuk semua agar kite akan lebih ber hati2. JPJ pakai AES, PDRM buat speed trap, Majlis Pembandaran pun sekarang dah boleh saman traffik. Setiap jabatan sekarang berlumba2 nak buat duet. Keh3. Ape ade hal ... pemandu kat Malaysia ni semua kaya raya, kalau tak ... takkan ler boleh beli kereta ... btol tak ?? Hehe.

AES Camera




Tuesday, 18 September 2012

Taxi Ambassador Name Tag

Salam,

Baru2 ni aku hantar motor aku kat bengkel untuk repair. Tapi aku malas nak menunggu, so aku jalan kaki ke stesen lrt terdekat untuk amik teksi balik rumah.

Kat stesen lrt tuh ade laaa banyak teksi tengah menunggu pelanggan ... aku naik teksi Pesona kat depan sekali. Teksi baru HWE, tak pasti ler kalau driver dia baru atau lame.

Aku nampak ade name tag tulis Taxi Ambassador yang di keluarkan oleh Kementerian Perlancongan. Perghh ... Mantaps siot .... memang cun arr name tag tuh.

Aku borak2 dengan pakcik tuh, dia selalu "main" kat lrt tuh jer ke ?? dia kate kalau ade orang nak keluar pakcik pegi ler, kalau takde melepak kat situ jer laa ....

Keh3 ... seorang driver yang memegang name tag Taxi Ambassador duk melepak pusing2 kawasan lrt jerk. Hampeh kromok tol ... sia2 jer pegi kursus and dapat elaun kalau stakat pusing2 lrt. Patutnya orang2 macam ni kena ler lepak kat area di mana pelancong asing ade, dah name pon Taxi Ambassador, kejadah plak melepak kat lrt ... kah3. Macam mane ler diaorg pilih orang2 camnie.

Tapi terus terang aku katekan, aku jeles giler dengan name tag tuh. Ahakss ... cun siot. Mantaps.

Pada driver2 lain yang mane telah menerima kelayakkan tuh ... jalankan ler tanggungjawab anda okies .... tapi kire pakcik tuh ok lagi ler kalau nak compare dengan driver kaki sembelih yang menggunakan name tag Taxi Ambassador. Keh3.

Sunday, 9 September 2012

Cameron Highlands Tour On Saturday 8 September

Salam ..

Today I want to wrote about my travel with Pakistan family that stay in Dhubai having vacation in Malaysia. From this journal u can budget / plan your time if u want to travel from Kuala Lumpur to Cameron Highlands for a day tour.

0900
I arrived at Istana Hotel to pick up Taj Muhammed family. Pick up them to Cameron Highlands. Along the way to the plaza tol I stopped by at King Palace to show them the most beautiful Palace in Kuala Lumpur to complete their tour in Malaysia.

0920
Arrived at King Palace, they took few family picture there and we start our journey to Cameron Highlands at 0934 from King Palace.



1130
We exit the highway at plaza tol Simpang Pulai to refill NGV and take a short rest before we continue our journey to climb the hills.

1300
We arrived at our 1st destination, Cameron Valley Tea House @ Kuala Terla. Drinks a cup of tea and take picture of the tea plantation. Its green and huge .. hehe





sample picture of Cameron Valley Tea House from http://www.holidaycameron.com

1415
Arrived and our 2nd destination, EE Feng Gu Bee Farm. We just saw the bee farm from upper level only and scared to enter. We look at the bee products and i buy a lot of "pucuk labu" vegetables because my wife asked and its very cheap. She and her friends said pucuk labu at cameron highlands tastier than others. Taj Muhammed family just buy candies and local made chocolates.



sample picture of EE Feng Gu Bee Farm from http://www.holidaycameron.com

This is normal guava, they put some flavor on it. Green taste Guava + Apple & Red taste Guava + Strawberry.


sample picture of Guava from http://ciksufi.blogspot.com

1425
Continue our journey to Butterfly Garden next to bee farm. Not just butterfly you can find inside ... got a lot of insect that i also dont know to call / spell. I've been there before so, I just wait for them outside.



sample picture of beetle from http://www.mark-ju.net

1500
We arrived at EQ Strawberry Park. They experienced how to pluck the strawberries and they can choose fresh and big strawberries. The terms to pluck your own strawberry is 
Min : RM25 for Half Kilogram
Max : 3 Person
If you to enter more than 3 people, u have to buy more kilos.
After they finish pluck their strawberries, I took them to the Cameron Highlands Market where they can buy cheap strawberries, vegetables, souvenir, fruits, flowers and many more. I also buy more than 2 kilos strawberries for rm30 only. Hehe.


sample picture at EQ Strawberry Park from http://ls-lushia.blogspot.com



1600
I took them to Big Red Strawberry Farm. In here they can taste a lot of strawberry products and it has cafe and nice view strawberry garden. Not just strawberry, u also can buy fresh salads and cactus for souvenir. This is the best place to taste the strawberry chocolate with strawberry milk shake.


sample picture of Big Red Strawberry Park from http://j-travel.blogspot.com/



sample picture of Big Red Strawberry Park from http://www.cameron-highland-destination.com


1650
We depart from Cameron Highlands straight to Kuala Lumpur without visiting the flower garden because all of them are tired and sleepy.

Thanks to Allah, our journey are completely safe and we arrived at Istana Hotel at 2100.

I hope they are having fun with me during the trip as their tour guide. 

If you interested to travel with me please do not hesitate to contact me for booking and charges.