Disclaimer :

OUR MISSION
To offered you a Clean & Comfort Taxi to enjoy a Safe ride when you travel with us.

OUR VISSION
To be the best Budget Taxi service in Kuala Lumpur.

Wednesday, 8 August 2012

Ujian Di Bulan Puasa

Salam Semua,

Hari ni aku nak bercerita pasal ujian di bulan Ramadhan.

Seperti tahun2 sebelum nie, bulan puasa adelah yang paling menguji kesabaran pemandu teksi kerana pada waktu ni penumpang memang kurang dengan cuaca yang panas ... nak dapat RM100 pon bukan senang. Hehe.

Tapi alhamdulillah, tahun ni ujian aku tak ler seperti tahun2 sebelum ni kerana kestabilan aku sebagai pemandu teksi yang berjaya .. ecehh .. ade ler booking yang masuk di beri oleh regular customer aku .. di tambah pula rezeki tahun ni tak ler seperti tahun lepas yang susah nak amik 1 kol pon.

Tapi bile dah nak dekat raye ni mula ler pikir macam2, banyak benda yang tak beli lagi ... bil2 yang nak kena bayar dengan keadaan teksi yang bunyik2 .. adoiiii, kusut pale aku.

Tahun lepas ... mase aku hadapi waktu2 camnie, Allah menguji aku bile ade penumpang yang berbangsa India  yang aku amik tepi jalan tertinggal beg tangan dia.

Pada mulanya memang aku tak perasan, bile aku dah turunkan dia dengan family dia kat kl sentral .. aku amik 1 kol dari Sri Putramas ke Subang Jaya. Bile dah sampai Subang baru penumpang aku tuh bagitau ade beg kat blakang ... adehhh .. panik kejap aku.

Aku park kereta jauh sedikit and aku selongkar beg tangan tuh. Ade handphone, camera tunai lebih dari RM500 dan macam2 lagi ler. Mase tuh macam2 bermain dalam pale otak aku, aku kol kengkawan ... ade yang kate suruh amik / ade gak yang suruh pulangkan ... dan akhirnya, aku bergegas ke KL Sentral untuk carik penumpang tuh.

Sampai kat sane, dia tengah menangis sebab ade pasport lam beg tuh ... camner dia nak terbang balik India kalau takde pasport. Bile aku datang serahkan beg tuh, punya ler gembira dia sambil kate aku ler tuhan penyelamat dia ... keh3, lawak dowh ... pastu dia bagi aku RM50 tanda saguhati. Alhamdulillah, aku berjaya melawan godaan nafsu aku waktu tuh walaupon aku dalam keadaan amat memerlukan duet. Bile dia sampai India pon dia kol aku lagi ucap terima kasih ... hehe .. bes kan bile kite berbuat baik. Ahaks.

Tahun nie ... bile aku tengah duk mengeluh pasal duet. Tetiba bini aku BBM bagitau yang En Naza ade bank in RM1000 baki duet komisyen yang masih lagi tinggal RM2500 sebelum nie. Alhamdulillah, sekurang2 nya dapat ler jugak duet tuh membantu kami sekeluarga beraya tahun nie. 

Itulah ... di saat kite susah dan mengeluh .. Allah sentiasa prihatin dan mendengar dan akan sentiasa membantu hambaNya.... ape yang perlu kite lakukan hanyalah berusaha. InsyaAllah .. pasti ada jalan.

No comments:

Post a Comment