Disclaimer :

OUR MISSION
To offered you a Clean & Comfort Taxi to enjoy a Safe ride when you travel with us.

OUR VISSION
To be the best Budget Taxi service in Kuala Lumpur.

Monday, 4 June 2012

Kenapa Tak Nak Minta Permit Teski Individu ??? Meh Baca ......

Salam Semua,


Malam ni aku nak ceritakan pasal permit teksi.


Korang semua biasa naik teksi, kadang2 korang tertanya / akan bertanya kepada driver taxi tersebut samada teksi yang di pandu dia punya atau bukan.


1 - Driver yang menyewa


Driver ni selalunya sewa teksi dengan kompeni / individu dengan kadar minimum sekarang ni RM50 sehari. Biasanya driver ni tidak akan menanggung segala kerosakkan teksi, so dia main belasah jer laa bawak teksi tuh sampai ranap ... owner ler kena tanggung semua. Hehe


2 - Driver yang menggunakan permit kompeni


Driver ni menyewa beli dengan kompeni teksi tersebut. Konsep dia same jer cam korang beli kereta. Kalau korang beli kereta, korang akan pinjam 9 tahun dan berhutang dengan bank. Bagi pemandu teksi pula dia akan berhutang dengan kompeni, cukop tempoh teksi tersebut akan jadi hak milik pemandu dan pemandu hanya akan terus menyewa permit sahaja dengan kompeni, sewa permit minimum sekarang RM18 sehari.


3 - Driver yang menggunakan permit individu


Driver ni memang memandu kereta sendiri & permit sendiri. Kalau korang perasan teksi berwarna biru + merah, itu adelah perbezaan dengan individu & kompeni. Kalau tak silap bayar untuk permit tersebut hanya RM150 selama 7 tahun.


So, ramai orang akan bertanya kenape tak nak mintak permit sendiri ?? Hehe ... nampak cam senang jer kan. Takper, aku akan terangkan kenape kat korang sebagai mana aku terangkan kat penumpang2 yang selalu bertanya begini.


Buat mase ni SPAD dah bekukan pengeluaran permit teksi budget. Bukan senang nak mintak permit teksi ni. 2 tahun lepas mase LPKP di kawal selia oleh Datuk Nazri, dia pernah buka 3000 permohonan untuk individu ... so mase tuh memang berebut orang mintak. Ada yang dapat, ade juga yang tak dapat. Orang akan tanya ... sedare ade mintak tak ??? sila bace seterusnya


Bukan aku tak nak apply ... mase tuh aku dah tanggung 1 teksi iswara dengan kompeni yang aku sewakan pada kawan aku sekarang & aku pula menanggung 1 biji teksi waja dengan Public Cab. Kalau aku dapat permit nanti ... ape aku nak buat dengan 2 bijik teksi yang masih berhutang tuh ?? Kalau iswara tuh takper ler gak sebab kawan aku bawak ... yang waja ni plak ?? sape nak bawak ?? jual balik ?? bape sen sangat ler aku leh dapat ... so, aku putuskan baik aku bawak jer laa dulu waja tuh.


Macam2 masalah yang aku dengar dari orang yang dah dapat permit teksi ni. Korang ingat, bile dah dapat permit ... korang dah boleh memandu dengan tenang ?? salah beb ...


Bile dah ade permit ... korang perlukan deposit tuk keluarkan teksi, kalau korang memang dah ade teksi lame tak per laa ... boleh terus convert. Kalau korang nak kuarkan teksi baru ..... kurang2 deposit korang nak kena ade ialah RM10k ... 10k ??? mane nak carik  .... tau takper, kiteorg ni bukan orang kaye boleh carik RM10k ... hehe. Tu ler salah satu sebab nape orang lebih selesa beli dengan kompeni, kalau dengan kompeni deposit dalam RM5k, kalau tak cukop siap boleh hutang deposit. keh3


Korang ade RM10k ?? mantaps arr .... lom abis lagi ... korang mesti nak kena buat loan dengan bank, bank pulak mintak dokumen macam2 contoh "payslip" .. mane ler pemandu teksi ade payslip ... keh3, terus bank reject. Ade pulak yang dah berumur dalam 40 ke atas .. pun bank reject sebab faktor umur. Adoiiyaiii ... susah nye ....


Loan dah lulus ?? Hehe, cayokkk laa ... eH, lom lagi sedare. Sekarang permainan jurujual pulak. Paling cepat kawan aku penah buat untuk keluarkan teksi baru dia 3 bulan, paling lame 9 bulan. 3 bulan tu sebab dia "jolok" jurujual tu supaya percepatkan proses. Kalau korang marah2 / berlagak dengan jurujual tuh jawabnya 9 bulan ler baru korang akan dapat teksi. Dalam mase 9 bulan tu korang nak buat ape ?? kah3. koyaks.


Susahkan nak jadi pemandu teksi permit sendiri ??? Tau takper. Hehe.


Aku penah bawak sorang Dato Menteri yang duduk kat Kelana Jaya dulu. Korang tak caye ?? cube korang tanye dia, aku amik dia tengah malam bawak dia gi PWTC. Siapa ?? korang siasat sendiri ler kay. Keh3


Datuk tersebut beritahu aku hal sebenar berkenaan dengan permit teksi individu nie. Dia kate sebenarnya bile dah dapat permit sendiri tuh, korang boleh take over teksi yang korang masih hutang dengan kompeni untuk convert ke permit korang so, takde ler korang tanggung hutang banyak sangat dengan bank. Itu ler konsep sebenarnya ... tapi kompeni merahsiakan konsep tersebut sebab taknak rugi permit diaorg. keh3. Sebab tu ler  orang miskin akan terus miskin sebab di tindas oleh orang yang berkemampuan.


Sekian ler cerita aku serba sedikit pasal permit teksi budget nie ... kalau ade pendapat aku kat sini yang korang tak setuju, sila ler komen / contact aku melalui pelbagai care yang ade.





10 comments:

  1. Assalamu'alaikum Tuan ,
    Nak tau di mana atau kompeni mana yg boleh tawar kan hutang deposit.

    Hp saya 011 28350355

    Terima kasih
    Iqqhuan Ng Abdullah

    ReplyDelete
  2. Salam.. Sy agk tertarik jgk la dgn cerita kisah teksi ni.. Seronok pn ada bila mdgrknye,tp bila dua kali dgr hahaha,ksian jgkkn drive taxi lembah klang (bajet) ni menjd pengemis dibumi sndri..majeroritinye smua dr teksi sewa beli syarikat yg pny..tp jauh bbeza lak dgn permit sndiri.. Lbh kemas,teratur,berdisiplin,ckp pn elok2..yg bgsnye mereka ikut undang2 yg sdia ada. Contoh mgnakn meter...hahaha,tp ada gak kot yg xnak gnakn meter,klu dihalusi lg permit sndiri tu msh xmgnkn meter tu agknye itu msh lg sewa dr phk mana2...

    ReplyDelete
  3. klu saya berminat nk ambik taxi blh tak racement mana2 conpany yg....sesuai
    (murah+mudah+cepat) urusan nye...
    no&nama saya hairul-0122422728
    trima kasih

    ReplyDelete
  4. HN pegi ke Mhasnol limousine sdn bhd. Dia ambik teksi zalnas yg tersadai Dan repair utama Dan jual Atau sewa. Bnyk waja sikit blm. Jgn ambik blm..bnyk hal x tahan. Ambil waja engine CPS (can kete polis). Engine lasak. Byran muka 2500 aja. Harian 54 smpai abis. Kalau dpst 1500 harian 65. Cmpy di pjs1. INI HP dia 0176999500. Blacklist OK x bnyk songel.

    ReplyDelete
  5. Kalau nk beli cash teksi saga + permit brape rm?

    ReplyDelete
  6. Kalau nk beli cash teksi saga + permit brape rm?

    ReplyDelete
  7. salam encik..
    saya nak tanya,saya ada kwn pemndu teksi waja klia(merah) dah bwk dlm 5 tahun, xtaula compeni ke ape,soal nye begini. dia nak amek teksi baru executive hyundai sonata yg dijual balik oleh seorg pemandu yg baru ambil krete tu dlm sebulan. sekarg ni dia minta guna name saye dlm perjanjian sewa beli dia sebb nama dia dah blacklist,kira nya dia xmampu bayar ke atau kene tarik ke taxi tu,adakah name saya bole jd blacklist? dan ade ape2 tindakan ke yg bole kene pada saya?? sebab dia kate ini xlibatkan bank dan pada pndangn saya,mesti ade ape2 tindakan yg bole dikenekan pada sye sekiranya berlaku pkare diatas tu. tolong encik jelaskan,sebb saya bukan pemndu teksi,jd 0 knowledge pasal ni. doa ckp plak klo xmampu bayar 1 hari nt,bole jual atau sambung bayar pada org lain dgn senang? betul ke senang urusan nye utk cler kan name saya tanpa melibatkan kerugian wang ringgit pada pihak saya. sape2 yg tau,minta tolong sgt jelaskan pada saya ye..t.kasih..kalau baik hati bole terus wsap saya 01126300520 utk berkogsi psal pkare ni..t.kasih encik2 semua

    ReplyDelete
  8. salam encik..
    saya nak tanya,saya ada kwn pemndu teksi waja klia(merah) dah bwk dlm 5 tahun, xtaula compeni ke ape,soal nye begini. dia nak amek teksi baru executive hyundai sonata yg dijual balik oleh seorg pemandu yg baru ambil krete tu dlm sebulan. sekarg ni dia minta guna name saye dlm perjanjian sewa beli dia sebb nama dia dah blacklist,kira nya dia xmampu bayar ke atau kene tarik ke taxi tu,adakah name saya bole jd blacklist? dan ade ape2 tindakan ke yg bole kene pada saya?? sebab dia kate ini xlibatkan bank dan pada pndangn saya,mesti ade ape2 tindakan yg bole dikenekan pada sye sekiranya berlaku pkare diatas tu. tolong encik jelaskan,sebb saya bukan pemndu teksi,jd 0 knowledge pasal ni. doa ckp plak klo xmampu bayar 1 hari nt,bole jual atau sambung bayar pada org lain dgn senang? betul ke senang urusan nye utk cler kan name saya tanpa melibatkan kerugian wang ringgit pada pihak saya. sape2 yg tau,minta tolong sgt jelaskan pada saya ye..t.kasih..kalau baik hati bole terus wsap saya 01126300520 utk berkogsi psal pkare ni..t.kasih encik2 semua

    ReplyDelete
  9. Klu ada permit camner nk beli teksi ye? Cari kat tenet x jmpe2 pon...byk jenis sewa ngn permit skali jer...

    ReplyDelete
  10. Salam..nk tumpang tanya la...arwah ayah ade permit teksi..lps meninggal..mak pulak take over...bg sewa permit kt org..rm1500 utk 6 bln..murah ke mahal tu?

    ReplyDelete