Disclaimer :

OUR MISSION
To offered you a Clean & Comfort Taxi to enjoy a Safe ride when you travel with us.

OUR VISSION
To be the best Budget Taxi service in Kuala Lumpur.

Tuesday, 26 June 2012

TR1Ma : Teksi Rakyat 1 Malaysia - Bantuan Tayar

Salam,


Hari ni aku nak cerita siket pasal TR1M yang di lancarkan oleh DS Najib ( PM Malaysia ) di Bukit Jalil 24 Jun 2012 lepas.


Aku memang tak pegi ke sane ari tuh coz ade hal2 peribadi yang aku perlu uruskan. Info dari kengkawan yang pegi mengatakan kena beratur 3 jam baru dapat voucher, tapi sebelum tuh kena dengar ceramah dulu. Hehe.


Aku amat bersyukur kerana DS Najib telah mengumumkan peruntukkan 35M untuk semua pemandu teksi seluruh malaysia untuk menikmati voucher tayar rm260 x 2pcs yang boleh di tukarkan di kedai tayar terpilih di seluruh malaysia.


Aku ada baca dalam Bernama online yang mengatakan peruntukkan tersebut akan di beri 2 tahun sekali, tapi yang peliknya aku tengok dalam berita DS Najib kata peruntukkan tersebut adelah untuk setiap tahun. Aku pon tak pasti mane yang betol ... huhuuu, atau aku tersalah dengar ape yang DS Najib cakap dalam tv tuh. Maybe orang2 yang hadir ke perhimpunan tersebut boleh beri ulasan.


Dalam berita tv juga DS Najib berucap .... beliau akan menghentikan sistem teksi sekarang yang seperti perhambaan dan akan mengeluarkan permit menggunakan sistem pajakkan ... lebey kurang begitu lah ape yang aku dengar dan paham.


Ape yang bermain dalam permikiran aku ialah ... kalau kerajaan dah nampak yang sistem teksi malaysia sekarang adelah seperti perhambaan ... kenape tak terus di hentikan sahaja ???


Sistem pajakkan ?? adekah selepas ini kerajaan pula yang akan mengaut keuntungan dengan menyewakan permit teksi kepada pemandu2 teksi ?? Kalau sebelum ni permit individu cuma perlu bayar RM150 lebih sahaja untuk 7 tahun .... melalui sistem pajakkan berape pulak ?? Adehhh ... macam lepas dari mulut harimau masuk pulak ke mulut buaya ... hehe.


Aku benar2 terharu dengan pemberian bantuan tayar untuk pemandu teksi kerna ianya benar2 bermakna buat kami, tapi ianya hanyalah bantuan sementara ... atau bantuan untuk pilihan raya nanti ??? 


Kalau lah benar DS Najib nak membantu pemandu teksi ... bukan tayar yang kami minta .... PERMIT INDIVIDU ... itu yang kami mahukan, itu yang akan menyelesaikan segala masalah kami. Dengan adanya permit individu .. kami sekaligus dapat mengurangkan perbelajaan untuk membayar sewa permit sekurang2 nya RM600 sebulan. So, cuba bandingkan ... RM600 sebulan dengan RM520 setahun ?? Hehe.


Pembangkang menjanjikan Permit Individu jika dia dapat tawan Putrajaya ... so, takkan voucher RM520 setahun sahaja yang kerajaan BN boleh bagi ?? sepatutnya DS Najib keluarkan arahan kepada SPAD untuk buka balik permohonan untuk permit teksi budget bagi setiap individu ...


Well ... itu cuma keluhan aku, aku pon belum amik lagi voucher tuh sebab ramai sangat yang duk beratur kat JPJ untuk amik. Nak pergi putrajaya jauh .. hehe. Tunggu jer laa bile dah reda nanti baru aku amik. Heh.

Friday, 15 June 2012

Cium Bontot Porsche Cayenne S

Salam,


Hari yang baik buat aku Ahad lalu bertukar jadi malang bila aku kelam kabut nak hantar penumpang aku sehingga aku hilang focus dan menyebabkan teksi aku mencium sedikit bontot Cayenne.


Berderau darah aku beb, bukan calang2 punya kereta teksi aku ni nak gi cium, Porsche Cayenne S gak yang dia minat adoii ....


Pemandu Cayenne keluar and bising2 kat aku, memang salah aku tidak di nafikan dan aku meminta maaf kat dia, kebetulan aku pon nak cepat. Dia tanya macam mane nak setel ?? Aku terfikir, calar walau sedikit tuh takkan aku nak offer RM100 kot kat keta mahal giler tuh ... so, aku cakap dengan owner tuh untuk report polis jer and biar ler dia claim insuran dan aku bayar saman RM300 senang cite.


Memang ler tak di nafikan calar nyer sedikit tapi kalau ikutkan taraf keta tuh, RM100 aku tuh cam takde nilai jerk. Takkan aku nak offer untuk repaint plak ?? bape plak aku nak bayar kalau dia hantar gi service centre ?? mau terkopak lebih dari RM300, sebab tuh ler aku decided biar repot polis jer .. bape dia nak claim nanti biar insuran jer yang tanggung.


Esok tuh dalam jam 11am aku cek kat balai trafik kota damansara ... polis tuh kate takde ape2 repot kemalangan yang membabitkan teksi aku, so aku rase owner tuh malas nak buang mase kot tuk repot polis. 


Aku bersyukur sangat kalau dia tak amik ape2 tindakkan kerna kalau saman pon mau RM300, 3 hari punya gaji bersih tuh .... adehh, bukan senang wooo mau carik duet banyak tuh .. adehh.


Kalau owner keta tuh / kengkawan dia terbace blog nie, aku harap korang sampaikan ler ucapan terima kasih aku kat dia dan aku mintak maaf banyak2 sebab menyusahkan hidup dia pada hari tuh .... aku paham ape perasaan dia bile kite memandu berhati2 tapi org lain pulak buat hal ...


Terima kasih banyak2 sebab tak buat repot, kalau tak parah gak aku nak carik RM300 tuk bayar saman. Alhamdulillah .....



Monday, 4 June 2012

Kenapa Tak Nak Minta Permit Teski Individu ??? Meh Baca ......

Salam Semua,


Malam ni aku nak ceritakan pasal permit teksi.


Korang semua biasa naik teksi, kadang2 korang tertanya / akan bertanya kepada driver taxi tersebut samada teksi yang di pandu dia punya atau bukan.


1 - Driver yang menyewa


Driver ni selalunya sewa teksi dengan kompeni / individu dengan kadar minimum sekarang ni RM50 sehari. Biasanya driver ni tidak akan menanggung segala kerosakkan teksi, so dia main belasah jer laa bawak teksi tuh sampai ranap ... owner ler kena tanggung semua. Hehe


2 - Driver yang menggunakan permit kompeni


Driver ni menyewa beli dengan kompeni teksi tersebut. Konsep dia same jer cam korang beli kereta. Kalau korang beli kereta, korang akan pinjam 9 tahun dan berhutang dengan bank. Bagi pemandu teksi pula dia akan berhutang dengan kompeni, cukop tempoh teksi tersebut akan jadi hak milik pemandu dan pemandu hanya akan terus menyewa permit sahaja dengan kompeni, sewa permit minimum sekarang RM18 sehari.


3 - Driver yang menggunakan permit individu


Driver ni memang memandu kereta sendiri & permit sendiri. Kalau korang perasan teksi berwarna biru + merah, itu adelah perbezaan dengan individu & kompeni. Kalau tak silap bayar untuk permit tersebut hanya RM150 selama 7 tahun.


So, ramai orang akan bertanya kenape tak nak mintak permit sendiri ?? Hehe ... nampak cam senang jer kan. Takper, aku akan terangkan kenape kat korang sebagai mana aku terangkan kat penumpang2 yang selalu bertanya begini.


Buat mase ni SPAD dah bekukan pengeluaran permit teksi budget. Bukan senang nak mintak permit teksi ni. 2 tahun lepas mase LPKP di kawal selia oleh Datuk Nazri, dia pernah buka 3000 permohonan untuk individu ... so mase tuh memang berebut orang mintak. Ada yang dapat, ade juga yang tak dapat. Orang akan tanya ... sedare ade mintak tak ??? sila bace seterusnya


Bukan aku tak nak apply ... mase tuh aku dah tanggung 1 teksi iswara dengan kompeni yang aku sewakan pada kawan aku sekarang & aku pula menanggung 1 biji teksi waja dengan Public Cab. Kalau aku dapat permit nanti ... ape aku nak buat dengan 2 bijik teksi yang masih berhutang tuh ?? Kalau iswara tuh takper ler gak sebab kawan aku bawak ... yang waja ni plak ?? sape nak bawak ?? jual balik ?? bape sen sangat ler aku leh dapat ... so, aku putuskan baik aku bawak jer laa dulu waja tuh.


Macam2 masalah yang aku dengar dari orang yang dah dapat permit teksi ni. Korang ingat, bile dah dapat permit ... korang dah boleh memandu dengan tenang ?? salah beb ...


Bile dah ade permit ... korang perlukan deposit tuk keluarkan teksi, kalau korang memang dah ade teksi lame tak per laa ... boleh terus convert. Kalau korang nak kuarkan teksi baru ..... kurang2 deposit korang nak kena ade ialah RM10k ... 10k ??? mane nak carik  .... tau takper, kiteorg ni bukan orang kaye boleh carik RM10k ... hehe. Tu ler salah satu sebab nape orang lebih selesa beli dengan kompeni, kalau dengan kompeni deposit dalam RM5k, kalau tak cukop siap boleh hutang deposit. keh3


Korang ade RM10k ?? mantaps arr .... lom abis lagi ... korang mesti nak kena buat loan dengan bank, bank pulak mintak dokumen macam2 contoh "payslip" .. mane ler pemandu teksi ade payslip ... keh3, terus bank reject. Ade pulak yang dah berumur dalam 40 ke atas .. pun bank reject sebab faktor umur. Adoiiyaiii ... susah nye ....


Loan dah lulus ?? Hehe, cayokkk laa ... eH, lom lagi sedare. Sekarang permainan jurujual pulak. Paling cepat kawan aku penah buat untuk keluarkan teksi baru dia 3 bulan, paling lame 9 bulan. 3 bulan tu sebab dia "jolok" jurujual tu supaya percepatkan proses. Kalau korang marah2 / berlagak dengan jurujual tuh jawabnya 9 bulan ler baru korang akan dapat teksi. Dalam mase 9 bulan tu korang nak buat ape ?? kah3. koyaks.


Susahkan nak jadi pemandu teksi permit sendiri ??? Tau takper. Hehe.


Aku penah bawak sorang Dato Menteri yang duduk kat Kelana Jaya dulu. Korang tak caye ?? cube korang tanye dia, aku amik dia tengah malam bawak dia gi PWTC. Siapa ?? korang siasat sendiri ler kay. Keh3


Datuk tersebut beritahu aku hal sebenar berkenaan dengan permit teksi individu nie. Dia kate sebenarnya bile dah dapat permit sendiri tuh, korang boleh take over teksi yang korang masih hutang dengan kompeni untuk convert ke permit korang so, takde ler korang tanggung hutang banyak sangat dengan bank. Itu ler konsep sebenarnya ... tapi kompeni merahsiakan konsep tersebut sebab taknak rugi permit diaorg. keh3. Sebab tu ler  orang miskin akan terus miskin sebab di tindas oleh orang yang berkemampuan.


Sekian ler cerita aku serba sedikit pasal permit teksi budget nie ... kalau ade pendapat aku kat sini yang korang tak setuju, sila ler komen / contact aku melalui pelbagai care yang ade.