Disclaimer :

OUR MISSION
To offered you a Clean & Comfort Taxi to enjoy a Safe ride when you travel with us.

OUR VISSION
To be the best Budget Taxi service in Kuala Lumpur.

Saturday, 22 December 2012

Kedai Aksesori Kereta Penipu

Salam,

Aku nak cerita sket pengalaman yang menyakitkan hati aku ari ni.

Aku dah lame nak pakai Absober Adjustable, sebab dah tak tahan dengan kemendappan yang berlaku bile aku bawak "muatan" lebih.

Aku dah lame survey kat Mudah Dot My. Ade 1 kompeni ni advertise barang memang murah giler, HUGO Kajang. Korang try search kat Mudah.

Hari ni, setelah sekian lame aku duk survey harge .... aku gi kedai dia kat cawangan Kajang. Aku bukan nak beli absober jerk ... macam2 lagi barang aku nak beli, murah ler katekan.

Sampai kat sane, bende pertama yang aku tanya " Absober waja GAB adjustable bape ?". Sorang lelaki cina jawab " RM950" .. 

Erkkk .......... Aku terkedu japs, sebab aku tengok lam Mudah dia tulis RM800. Aku tanya dia balik, "Nape dalam mudah u tulis RM800" , dengan selambe dia jawab " RM800 punya .. depan saje boleh adjust, blakang x bole " ... Adehhh, terkoner den ...

Aku tanya brand MINES plak, coz lam Mudah dia tulis RM580, pon same gak ... harga dia bukak kat aku RM750.

Aku masih tak puas hati, aku tanya plak lampu blakang waja M5 design .. dalam mudah dia tulis RM160, dia jawab ngan aku RM200 x termasuk pemasangan.

Adehh .. aku dah jem, dengan hampa aku berlalu keluar, KENCING KUAT punya kedai. Elok2 aku nak spend macam2 kat kedai tuh ... hamik ko ... 1 sen pon aku tak bagi kat ko.

So, aku nasihatkan kat korang yang berniat nak menjadi pelanggan kedai ni ... lupekan jer laa okiess, buang mase korang jerk.

KEDAI PENIPU

RM100 Untuk Perjalanan Tak Sampai 3KM

Salam,

Hari ni aku nak cerita sedikit pasal rezeki yang tak di duga terjadi pada diri aku hari ni.

Hari ni aku aku Airport booking dari regular customer aku kat Gardens Residense pada jam 2:50pm. Jam 2pm aku dah standby and masuk area bangsar.

Waktu tuh perot aku memang lapar & gas pulak tinggal 2 bar, aku duk pikir ... mane satu aku nak buat dulu, waktu tuh orang baru abis solat jumaat ... so, aku rase baik aku isi gas dulu ... takut nanti beratur panjang plak, makan kemudian pun boleh.

Alhamdulillah ... teksi tak Q panjang kat stesen NGV bangsar, tapi laluan nak ke sane sesak teruk. Akhirnya aku selesai gak isi gas dan pada waktu tuh aku masih ade dalam 30 minit lagi sebelum jam 2:50pm. 

Aku pun masuk Jalan Maarof and nak menuju ke mekdi untuk tapau makan, lepas dari traffic light simpang empat yang dekat masjid tuh .. ade sorang mamat smart tahan teksi aku. Aku geleng kepala tanda tak nak angkat penumpang and terus berlalu.

Dia terus berlari2 anak ke arah teksi aku, dan kebetulan mase tuh lampu merah and aku terpaksa berhenti. Aku ingatkan dia paham aku geleng kepala tanda tak nak terima penumpang, mane tahu dia datang kat keta aku and ketuk cermin keta aku .... dengan isyarat tangan aku menolak kate tak nak amik penumpang. Dia ketuk gak lagi ... Aku dah semak pale ... mamat ni tak paham bahasa ker ? Aku pun bukak tingkap keta aku dengan berharap aku dapat tahu ape masalah dia ... maybe dia nak tanya arah ke  ....

" Bang, saya bayar RM50 ... tolong hantar saya ke Jalan Semanthan " Kate lelaki tuh. Terkejut jap aku ... giler kentang siot ... sape nak bagi RM50 untuk jarak tak sampai 3km. Tapi di sebabkan aku dah ade booking and aku tak nak amik risiko lambat sampai nanti .. aku tolak tawaran tuh dengan berkata " Maaf encik, saya ade on call " sambil aku hulur kad no office public cab.

Lelaki tuh pun berlalu dalam beberapa langkah ... dia datang balik sambil berkata " Saya bayar RM100, tolong hantar saya ke Jalan Semanthan. Saya terdesak ni ". GILER KENTANG GORENG ...... dalam pale otak aku .. sah mamat ni dah giler. Sanggop dia bayar RM100 untuk jarak tak sampai 3km.

Kepala otak aku bergerak pantas ... terus aku panggil dia naik. Sebenarnya ... mase dia offer aku RM50 tadi aku dah berfikir ... nape dia sanggop bayar camtuh nye banyak untuk jarak yang dekat. Bile dia offer RM100, aku dah nampak dia macam terdesak sangat and aku kesian plak tengok dia. 

Sebab pertama aku panggil dia naik ialah, aku tengok dia macam terdesak sangat and aku rase cam tak sampai hati kalau tak tolong. Sebab kedua, tawaran dia terlalu lumayan ...

Dalam perjalanan aku kol customer aku and inform dia aku lewat sket. Alhamdulillah ... bile sampai kat CIMB jalan semanthan ... mamat tuh nampak lega, katenya nak jumpe BOS. Ntah ler ... maybe terlalu penting kot sampai dia sanggup bayar RM100.

Dan aku pun .. sempat sampai Gardens residense sebelum jam 2:50pm. 

Inilah ujian & rezeki yang Allah nak bagi ... segalanya mungkin terjadi kalau niat kita baik.

Mase mamat tuh keluar dari keta aku, sempat lagi aku tanya dia " Encik .. Halal Yer " ... sambil tersenyum dia jawab " Ya " .. Alhamdulillah ... aku harap pengorbanan RM100 dia tuh berbaloi and sempat untuk dia jumpa BOS.

In Sha Allah ....

Gambar Hiasan
Kalau dia terbaca posting ni ... dia bole kol aku untuk Airport Transfer Service dengan potongan harga 50% dari total meter.

Tuesday, 18 December 2012

AES Mungkin Akan Di Bekukan Sementara


Sumber Di SINI

Salam,

Tadi aku bace di laman fb KASE ( Kami Anti Saman Ekor ) mengatakan yang OKS ( Orang Kena Saman ) tidak mengaku bersalah dan minta di bicarakan telah di lepaskan. Dan aku juga baca mengatakan AES akan di hentikan buat sementara. Bagi orang yang kena saman AES tidak perlu bayar saman tersebut. 

Rugi ler bagi orang yang ngaku bersalah & bayar saman tersebut. Keh3 ...

Sumber di atas ada menyatakan yang AES mungkin di bekukan sebab bertindih dengan saman PDRM. Dari sumber di atas, ini menunjukkan PDRM pun dah mula nak main guna sistem automatik. Adehh .. abis ler, JPJ & PDRM masing2 pakai camera automatik, makin banyak ler orang kena saman lepas nie.

Sumber ade menyatakan yang PDRM akan pasang camera automatik mereka bersebelahan dengan AES, Perghh ... ini menunjukkan yang pesalahan akan mendapat saman berganda ... KaH3 ... Koyaks Rabaks.

Aku rase ler, PDRM hati panas ler ... selama ni mereka yang bertungkus lumus buat operasi had laju untuk memastikan pengguna jalan raya patuh pada undang2. Tiba2 sekarang JPJ senang2 jer pasang AES untuk collect duet. So, PDRM pun buat keputusan untuk pasang kamera automatik .... PerghhH ...

Lepas ni malaysia akan menjadi negara terkaya memungut hasil saman. HeHeHe

Monday, 17 December 2012

Pemandu Teksi Jumpa Wang Berjumlah AS$900k



Sumber Kosmo Di SINI

Korang tengok muke unkel ni ... senyum jer dia.

Tuh ler orang tua2 kate, " Buat baik di balas baik " tak payah nak tunggu akhirat, kat dunia pun Allah dah bagi. Tengok unkel tuh, dia takmo bagitau ler bape habuan yang dia dapat, tapi dari gaya senyuman dia tuh .. banyak gak. HeHeHe .....

Kes macam ni banyak berlaku dalam dunia. Dalam malaysia pun banyak terjadi, cuma paper taknak cover cerita diaorg atau orang takmo heboh2. Korang cume boleh dengar cerita tuh dari mulot ke mulot sahaja.

Percaya atau tidak kalau aku katekan ade pemandu teksi malaysia terima sebuah kondo bernilai RM400k sebab selamatkan nyawa orang ??? Mesti korang x pecayekan .... sebab tak masuk paper.

Surat khabar kat malaysia ni tak suke cerita pasal kebaikkan pemandu teksi malaysia ... Kalau buruk, laju jer diaorg tulis .. siap Front Page lagik ... Ahaks. Tapi kalau pasal kebaikkan, hampeh ... ruang kecik pun blom tentu diaorg nak masukkan cerita tuh.

Tapi point aku sekarang ialah ... kite kena jujur dalam pekerjaan, tak kira ler ape skali pun. Jangan kita jadi tak amanah ... BERDOSA ....Hidup pon tak senang beb.

Buat unkel nie ... aku salute abis, kalau bende ni jadi kat aku ... ntah ler, sejauh mane iman aku pon susah aku nak kate sebab aku belum pernah uji sebegini. Tapi kalau ujian dalam RM1k aku dah lepas & selamat. Alhamdulillah ....

Sunday, 16 December 2012

Kereta Sapu Kena Cekup Kat LCCT


Sumber KOSMO DI SINI

Pagi kejadian, kawan aku sms kate "bace kosmo hari ni, kawan ko kena tangkap"

Terkejut jap aku, sape plak kawan aku yang kena tangkap sampai masuk paper nie ??

Skali aku tengok berita pasal keta sapu kena cekop... Ahaks.

Sebelum ni aku baru berniat nak "menyapu" kat airport gune MPV, tapi bukan ler cam diaorg ni, main langgar jer semua orang. Aku cume nak pick up penumpang yang booking jerk.

Tapi bile dah bace berita ni, risau gak aku ... kang tak pasal2 jer aku kena saman. 

KeH KeH KeH


Saturday, 1 December 2012

Leptospirosis Symptoms ( Virus Kencing Tikus ) Di Wet World Shah Alam

Salam,

Hari ni aku nak share sedikit berkenaan dengan isu Virus Kencing Tikus yang telah meragut beberapa nyawa kanak2 yang telah seronok bermandi manda di Wet World Shah Alam.

Beberapa mesej telah di sebarkan di internet melalui Facebook dan aku cuba menjejaki kebenaran sehingga aku terjumpa sendiri dengan FB & Blog keluarga mangsa.

Aku amat bersimpati atas ape yang telah terjadi kerana aku sebagai seorang bapa juga amat menyayangi anak2 dan sentiasa berharap yang terbaik untuk mereka. Tapi ini semua ketentuan Allah, apa yang aku mampu lakukan di sini adelah menyampaikan berita ini agar sesiapa yang berniat untuk ke tempat tersebut bersiap sedia dengan segala kemungkinan yang ada.

Di bawah ni adelah keratan yang aku terima di FB



Korang boleh search Liza Masrina di FB untuk berbicara dengan salah seorang keluarga mangsa / boleh cari beliau di BLOG.

Aku juga buat beberapa search dan mendapati ade syarikat yang sedang mempromosi tempat tersebut dengan harga yang murah untuk masuk ke tempat tersebut.




Dan yang lebih menyedihkan, lebih dari 600 orang telah membeli voucher tersebut. Cuba anda fikirkan, adelah nyawa & keselamatan keluarga anda bernilai RM7 ??

Setelah anda membaca posting ini, adekah anda masih mahu pergi ?? 

Adekah anda rase saya menyebarkan berita ini mendapat apa2 keuntungan ?

Adekah anda hanya akan berdiam diri sahaja dan biarkan orang lain tanpa mengetahui tentang berita ini ?

Tidakkan anda takut jika salah seorang itu adelah ahli keluarga terdekat / sahabat anda sendiri ??

Renung2kan lah ... Kita manusia di kurniakan akal fikiran untuk berfikir, jadi anda buatlah keputusan. Saya hanya mampu menyampaikan berita ini dan tidak mampu untuk menghalang anda dari terus menikmati keseronokkan di sana.

Semoga Allah melindungi anda sekeluarga. In Shaa Allah.

Friday, 30 November 2012

Pelekat Baru Yang Perlu Ada Di Teksi

Salam,

Pada 12 Nov 2012, SPAD ( Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat ) telah keluarkan pekeliling untuk semua kenderaan awam untuk menampal pelekat aduan yang baru bagi menggantikan pelekat yang lama.

Kalau dulu, no aduan hanya di letakkan di belakang kenderaan, sekarang dengan dalaman skali kena tampal. Adoiii ...

Padahal memang dah ada no aduan kat dalam teksi, di bahagian tempat duduk belakang di lekatkan di cermin. Sekarang nak tambah lagi. HeHe ...

Ape kate, cadangan aku ler ... bile nak keluarkan teksi, color code teksi terus kena ade no aduan besar2 .. pastu spray skali terus. Baru puas hati. Keh Keh Keh ....

Nampak sangat ler pemandu teksi ni bermasalah, sampai nak kena letak no aduan banyak2 kat luar dalam keta supaya orang boleh buat aduan / SPAD keje relex sekarang ni sebab takde aduan ... so, dengan buat promosi camnie .. leh ler dapat tambahkan keje sket. HeHe.

Tapi kompeni pon hampeh gak, bile SPAD dah keluarkan pekeliling ... sampaikan ler kat pemandu ... ni tidak, hampeh kiteorg taktau ape.

Kat bawah ni contoh pelekat yang korang kena ade.



Saturday, 17 November 2012

Demonstrasi Aman Di Kedutaan Yahudi Amerika

Salam,

Semalam selepas solat Jumaat, ramai yang berpusu2 buat demonstrasi aman ke arah Kedutaan US di Jln Tun Razak sehingga menyebabkan kesesakkan yang melampau .. HuHuHu.

Sample Picture
Umat Islam di Malaysia menuntut agar US tidak masuk campur sekaligus menjadi tukang supply senjata kepada Israel Laknatullah untuk menjahanamkan bumi Plaestin.

Aku memang menyokong ape yang mereka lakukan walaupon aku tak dapat nak sertai disebabkan kena bertugas ... Aku ade pick up kat Double Tree Hotel jam 3pm.

Aku turun dari MEX Hway ke arah Jln Tun Razak dalam jam 210pm. Kesesakkan melampau sehingga aku terperangkap lebih 30 minit hanya untuk lari ke arah simpang masuk ke Bukit Bintang.

Kesesakkan di Jln Tun Razak Dari MEX Hway
Aku dah kelam kabut mase tuh, jam menunjukkan jam 240pm tapi aku baru sampai kat Pavilion. Aku cuba call Double Tree Hotel and mintak sambungkan ke bilik hotel yang kastemer bagi. Kastemer pulak takde no HP, so memang susah ler aku. Bole pulak no bilik salah ... adoiii, lagi nak menangis aku, rosak ler reputasi aku camni kalau aku tak sampai tepat jam yang di janjikan.

Aku tekad, walau macam mane sekali pun aku kena usaha hingga ke minit yang terakhir, Alhamdulillah ... lepas jer trafik light kat Menara Standard Chartered .. jalan dah clear dan aku sampai hotel tepat jam 3pm.

Mase aku masuk lobby, aku tengok kastemer aku dah ade situ duk menunggu kedatangan aku dengan sabarnya. 

Aku explained kat dia tentang kesesakkan yang berlaku, nasib baik dia boleh terima and lagipun aku tak lewat cuma buat dia risau jerk. HeHe.

Perjalanan berjalan lancar kerana tunjuk perasaan hanya berlaku selama 30 minit dan orang ramai dah abis bersurai cuma kesesakkan dari MEX Hway ke Jln Tun Razak jer masih belum selesai. Ntah ape punca pun aku tak pasti kerana lepas dari kedutaan Jepun aku tengok jalan dan clear.

Aku bersyukur kerana aku berjaya tunaikan tanggungjawab aku ... kalau tak, rosak ler reputasi aku nanti. HuHuHu.

Thursday, 15 November 2012

Tido Mati Dalam Kereta

SAMPLE PICTURE

Salam,

Pernahkah anak anda tido tanpa sedarkan diri dalam kereta ?? 

Pernahkan anda tinggalkan dia sendirian tido mati dalam kereta dan berkunci ??

Hari ni aku nak cerita pengalaman aku yang agak mencemaskan ...

Kite sering mendengar cerita tentang car hijack ... di mana bile kite tinggalkan kereta sekejap tanpa berkunci, orang akan curi kereta kita dan secara tidak lansung akan menculik anak kita jika mereka berada di dalam semasa kita meninggalkan kenderaan yang tidak berkunci.

Di sebabkan banyak kes macam itulah aku mengajar anak aku untuk kunci & buka kereta. Memang memberansangkan ler bile anak aku memang pandai  ... malah terlebih pandai bab kunci & bukak pintu keta aku nie.

1 hari, aku tinggalkan anak aku berseorangan dalam kereta sebab aku nak pegi buat kunci pendua. Waktu tuh hujan renyai dan aku memang tak nak aku turun dari kereta, jarak antara kedai kunci dan kereta pon tak sampai beberapa meter.

Aku dengan yakin menyuruh anak aku kunci pintu dan tinggalkan dia sendirian dalam kereta dengan enjin yang masih hidup dan berhawa dingin ..

Dari jauh aku perhatikan juga kereta tuh takut kalau2 ade orang yang berniat jahat terhadap anak & kereta aku.

Bila aku dah selesai, aku pegi ke kereta dan mendapati anak aku tengah baik punya syiok tido ... sejuk ler katekan. Aku lupe yang anak aku ni jenis tido tak sedar diri. Aku ketuk tingkap, aku jerit, aku goyangkan kereta ... Hampeh, dia langsung tak sedar.... Adoiiii ...

Malu siot, tak pasal2 aku di kerumi oleh orang yang suke menyaksikan drama melayu live ... HeHeHe. Polis dan orang ramai datang membantu ... begitu juga tukang kunci yang begitu gigih untuk membantu bukak kunci keta aku.

Di sebabkan keta aku menggunakan side lock, agak sukar ler untuk di buka sehingga perlu umpil pintu keta dan jolok dawai masuk ... Abis calar balar pintu keta aku, tapi Alhamdulillah ... pintu dapat di buka dan anak aku dapat di selamatkan.

So, peringatan aku ialah ... kalau korang ade anak yang jenis tido tak sedar diri, jangan ler tinggalkan dia keseorangan ... jadikan pengalaman yang aku kongsikan ini sebagai sempadan. Aku harap perkara ini takkan berulang lagi. HeHeHe ....

Tuesday, 6 November 2012

Pemandu Teksi Mati Di Kelar


Sumber : Sinar Harian

Salam,

Lagi 1 kes bunuh yang membabitkan pemandu teksi berlaku di ibu negara semalam. 

Dari analysis aku, kebanyakkan kes rompak & bunuh yang melibatkan pemandu teksi berlaku pada sebelah malam. Maybe waktu ni amat mudah bagi mereka beroperasi ...

Aku tak pasti sama ada kes ni bermotifkan dendam atau tidak, tapi ape yang aku lihat ... berbaloikan perbuatan anda " MEMBUNUH " hanya semata mata untuk mendapatkan duet yang tak seberapa yang ada pada si pemandu. Paling tinggi pon RM200 .... Berbaloi ke ??? Hukum Gantung tuh ....

Di sebabkan terlalu banyak kes macam ni ler aku jarang memandu malam. Kalau aku jalan malam sekalipon, aku hanya amik radio kol sahaja ... lebih selamat kerana semua detail akan di rekod.

Ade setengah penumpang .. mereka takut untuk naik teksi pada sebelah malam ... Actually .. sama juga dengan kami pemandu teksi, aku takut nak amik penumpang tepi jalan pada sebelah malam ... semua tuh untuk elakkan perkara macam ni berlaku.

Inilah dunia ... apabila manusia tuh dah terdesak sangat dengan tekanan hidup di bandar yang memerlukan kos kehidupan yang tinggi .. keje2 jalan mudah ni yang di pertimbangkan.

Aku amat berharap pihak PDRM dapat selesaikan kes ni dengan segara. Supaya kejadian yang sama tidak akan berulang kembali.

InsyaAllah.

Saturday, 3 November 2012

Campro Engine Cylinder Head

Salam,

Hari ni aku nak cite pasal pengalaman aku menukar Cylinder Head Engine Campro. 

Sekarang semua teksi baru menggunakan enjin campro yang mana cylinder head nya di perbuat dari aloy and mudah bengkok manakala valves nye yang sangat halus membuatkannya mudah terbakar apabila enjin tersebut menggunakan sistem NGV.

Semua pemandu teksi yang memandu kereta menggunakan enjin campro ni memang sedia maklum berkenaan masalah ni, boleh di katakan mereka semua ni pernah mengalaminya sekurang2nya sekali, ada juga yang tak bernasib baik lebih dari itu pon ada.

Aku boleh di kategorikan bernasib baik kerana hampir 3 tahun pakai, inilah kali pertama aku kena .... so, aku redha walaupon poket aku dah koyak rabak .. KEH3.

Kenali Masalah

Mula2 aku perasan bile aku menggunakan gas, enjin aku sering mati2, aku ingatkan setting gas problem sebab sebelum ni pon aku mengalami masalah gas yang serius.

Jadi, aku amik keputusan untuk menggunakan minyak ... biasanya bile gas bermasalah, running minyak memang takde kesan ape2, tapi sebaliknya yang berlaku ... di mana pick up kereta aku takde. Kereta aku hanya boleh berjalan 50 - 60km/j sahaja. Seksa Giler ......

So, aku amik keputusan untuk hantar ke bengkel kereta sahaja sebelum aku pegi ke PATCO, sebab aku rase ni masalah enjin.

Macam2 pomen tuh check, untuk kenal pasti masalah kereta aku.

1- check plug
2- check throttle body
3- check paddle minyak

Lepas dah check semua tuh baru dia check kuasa pembakaran plug aku dengan 1 alat ntah ape pun aku tak pasti. Dari situ baru dia cakap head ade problem, ade valves yang dah terbakar.

Dia kata, pada mulanya dia tak syak head sebab, kalau head problem susah nak start, tapi keta aku senang jer nak start ... sebab tuh ler, Hampeh kan ??

Kos yang pomen bagi aku :

RM1000 - siap semua Atau

RM1250 + RM800 - Beli Head 2nd hand ( trade in ) + Siap semua

Mula2 aku pilih RM1000, sebab bagi aku boleh jimat kos sikit, mane tau lepas dia bukak head aku .... dia kata tak boleh buat balik and kena beli head. So, aku decide untuk cari sendiri barang tuh sebab aku rase harga yang dia letak ade sedikit yang tak memuaskan sebab RM1250 untuk 2nd hand head, aku rase cam tak berbaloi.

So, aku mulakan pencarian di internet .... akhirnya aku berjaya dapatkan deal yang cukop baik dari seorang seller ni AZLANSA AUTOPARTS - 0123946518. Head baru full set sealed dalam kotak dengan harga RM1500. Terbaik kan ?? sebab kedai spare part sendiri cakap dia amik dengan dealer pon tak dapat harga tuh. Camner dia leh bagi murah ?? Mane dia dapat ? Baik kite jangan amik tau ... HEHE

Campro IAFM Cylinder Head Set

Campro IAFM Cylinder Head Set

Barang baik kan ?? Dia kate dia boleh dapatkan spare parts proton dengan murah, lebih murah dari kedai spare parts ... Dia juga kate, dia ler orang yang supply untuk teksi KLIA. Terbaik Bro.

Lepas aku dah complete semua barang and pass kat pomen, aku cume tunggu siap jerk. 

Bile dah siap, Enjin memang sedap... xde gegar and lebih ringan. Pomen tuh puji enjin aku bersih sebab aku jage minyak hitam ( Semi Synthetic ) Shell. 

Harga yang pomen tuh mintak untuk upah pasang aku rase cam agak melampau .. RM350. Aku tak pasti ler harge market brape sebab aku takde pilihan untuk buat survey. Ape yang aku paneh hati ... check enjin aku menyala ... bile check komputer dia detect speed sensor aku ade problem. 

Puas gak pomen tuh delete data and install balik .. tak gak menjadi, akhirnya dia kate esok datang .. dia cube pakai proton punya komputer plak.

Bile aku datang esoknya .. komputer proton memang mantap .. xde wayar tuh ... HEHE ...

Proton gak yang selesaikan, yang aku hangin, aku plak kena bayar RM40 tuk servis tuh .... dia yang tak bole nak selesaikan masalah enjin aku, aku dah bayar RM350 and aku still kena bayar lagi kat proton ?? Cilakak tol. Hangin aku ....

FYI .. gas aku masih problem, so, isnin aku nak kena hantar PACTO plak checking .. adehh. Banyak tol duet aku kena keluarkan .. Sedey siot. Duet tuh simpan ingat nak gi melancong bulan 2, abis gak akhirnya tuk repair keta.

Selingan :

Cylinder Head Lama

Bulatan Merah - Valves seal terbakar

According dari pomen sorang lagi, sebenarnya head ni boleh buat balik cume kos dia mahal, di jangka dalam RM500 - RM600. Nak kena buat balik valves seal dalam tuh. Tapi mase dia kol aku tak cakap camtuh.

Rupenye harge pakej RM1000 yang dia bagi aku tuh tuk buat ape jer sebenarnya ?? Adehhh.

Ni ler lumrah dunia, bile kite tengah susah ... orang akan amik kesempatan ke atas diri kite.

Kos Repair :

New Cylinder Head Campro IAFM - RM1500
Top Overhaul Set - RM260
Timing Belt Gates - RM130
Shell Semi Synthetic - RM93
Oil Filter - RM8
Air Filter - RM12
Upah - RM350
Setting Komputer - RM40

Pengalaman aku kat atas ni adelah untuk aku kongsi dengan rakan seperjuangan di luar sana, Kos yang aku paparkan sebagai panduan untuk korang bile menghadapi situasi yang sama. Aku harap korang boleh dapatkan lebih murah dari yang aku kena.

Head lame jangan lupe amik balik sebab korang masih boleh hantar repair and jual balik head tuh untuk dapatkan pulangan. Jangan bagi kat pomen, rugi korang nanti.

Kalau korang perlukan sebarang pertanyaan, korang boleh hubungi aku dengan segala method yang ade. InsyaAllah, ilmu dan pengalaman adelah untuk di kongsi ... dan aku pasti akan bantu korang dengan sedaya mungkin. 



Friday, 2 November 2012

AES Tangguh Perlaksanaan ??


Sumber : SINAR HARIAN

Salam,

AES tangguh ?? Perghh ... Semua hati pengguna jalan raya akan berasa lega bile bace tajuk berita ni, termasuk ler aku .. KEH3
Sape yang tak suke kalau AES di tangguhkan atau di batalkan terus, lepas ni boleh ler speeding balik ... HeHe.

Tapi korang jangan berangan dulu, AES cume di tangguhkan di 4 buah negeri sahaja yang berada di bawah pembangkang iaitu Selangor, Pulau Pinang, Kelantan & Kedah. So, bagi sesiapa yang menerima saman AES di 4 buah negeri tersebut tak payah ler bayar okies ... TERBAIK !!!


Info ni aku dapat dari FB, kalau betol ler info kat atas nie, baru ler betol care perlaksanaan AES yang sebenar. Ini tak, kat Malaysia ni tempat mengarut yang di pasang AES ibarat bertol2 punye nak buat duet dengan mengeluarkan saman.

Seperti yang aku penah tulis sebelum nie, AES memang 1 sistem yang benar2 akan menyusahkan kami pemandu teksi yang seharian di jalan raya ... tapi kalau AES di laksanakan seperti yang di lakukan di Amerika, aku masih boleh terima lagi.

Aku amat berharap agar pihak kerajaan dapat mempertimbangkan semula perlaksanaan sistem ni yang hanya menguntungkan pihak tertentu dan bukan sebaliknya.

Friday, 19 October 2012

Siapa Kaki Sembelih Pelancong Sebenarnya ??

Salam,

Hari ni aku nak cerita pasal kaki sembelih pelancong asing ke Malaysia. 

Aku tergerak nak bercerita pasal bende ni sebab ramai yang post kat FB aku tentang keburukkan teksi yang aku sedia maklum. Aku tau korang just nak share, tapi tuh semua aku dah tau .... kenape keburukkan sahaja yang korang share, kebaikkan ?? Masalahnya, ade ke media paparkan kebaikkan pemandu teksi Malaysia ??

Kementerian Perlancongan pon boleh tahan gak. Memang betol korang buat kempen macam2 suruh pemandu teksi buat itu ini dengan bagi elaun untuk Duta Teksi ler ... tapi korang biarkan jugak media melaporkan bende2 buruk yang menyebabkan Malaysia di pandang buruk di mata dunia. Tak ke sengal namenye tuh ... korangkan bijak pandai, carik ler care lain untuk solve bende2 ni .. enforcement kan ade .. Adoiii ...

Korang kate pemandu teksi kaki pancung, sembelih dan macam2 lagi ... tapi, adekah anda sedar kaki sembelih pelancong ni bukan sahaja pemandu teksi ... itu yang korang nampak, tapi ni kaki sembelih care halus. 

Kat bawah ni aku paparkan 3 tempat yang same2 menyembelih pelancong untuk tatapan korang. Actually banyak lagi ... tapi aku tak boleh nak bongkarkan semua takut nanti effect pada pendapatan pemandu gak.

A Famosa Resort

Aquaria KLCC

KL Bird Park

Ni Baru 3 tempat, ade tempat lain yang mereka ni berpakat dengan pemandu teksi untuk sembelih pelancong ... di mana pemandu teksi akan earn a lot kalau kite bawak pelancong ke tempat mereka untuk di sembelih.

Lagi ape yang aku nak katekan ... pihak2 media / kementerian perlancongan sedar atau tidak .. di sebabkan tempat2 macam ni ler .. pemandu teksi akan jadi peramah dan menghidupkan industri perlancongan negara. Kami sering promote and menawarkan harga2 yang menarik untuk bawa pelancong2 ni tour Malaysia. Ade ke kami dapat bayaran untuk iklan percuma tuh ???

Memang betol, aku tak sokong benar dengan segelintir pemandu di Bukit Bintang yang sembelih pengguna dengan harga yang merepek ... tapi dah banyak kali aku katekan, pilihan di tangan anda. Kenapa korang tetap nak pilih mereka yang kaki sembelih ni kalau yang bukan kaki sembelih tuh ade. Ade lebih 36000 teksi di Lembah Klang, takkan ler korang tak bole dapat teksi yang jujur.

Dan 1 lagi aku nak katekan ... korang post2 macam2 link pasal komplen teksi kat aku buat ape ?? aku bukan penguatkuasa ... aku tak bole buat ape2. Adoiiii ...

Saturday, 13 October 2012

Malaysian Motor GP 19 Oct - 21 Oct 2012


BOOK YOUR TAXI WITH US
1 Way - RM80 nett
2 Way - RM150 nett
Terms & Conditions : 
  • U need to confirm time to pick up ( Go & Return )
  • Charges included tol and booking
  • Waiting charges rm30 per hour.

Salam,

Bila setiap kali Litar Sepang buat function, ianya adalah salah satu cara kita pemandu teksi nak tambahkan pendapatan. INGAT .. tambah pendapatan, bukan AMBIL kesempatan.

Tumpuan utama pastilah di sekitar bukit bintang. Pasti ramai orang akan tinggal di hotel2 sekitar Kuala Lumpur sebagai pilihan untuk penginapan dan aktiviti lain selepas ke litar sepang. So, pemandu2 teksi di sekitar Kuala Lumpur kena lah pandai untuk promote diri untuk bawa penumpang ke sana.

Aku cuma berharap agar pemandu2 teksi di sekitar Kuala Lumpur tidak akan ambil kesempatan yang melampau sehingga mencemarkan name baik pemandu teksi Malaysia sudah ler.

Pendapat aku ler, Tourism Malaysia kan dah form Duta Teksi, kenape pihak Tourism Malaysia tak nak amik job ni sebagai official partner pada Motor GP kali ni dan beri keutamaan kepada ahli2 Duta Teksi. So, baru ler ahli2 yang register sebagai Duta Teksi ni rase di hargai. Hehe ...

Kalau Tourism Malaysia buat camnie, Sape yang untung ?? Duta Teksi. Sape yang dapat name ?? Tourism Malaysia. So, lepas ni orang akan label pemandu teksi negara mana ?? MALAYSIA ...

HeheHe.


Wednesday, 10 October 2012

7 Agensi Melakukan Penguatkuasaan Bersama

Salam,

Berita hari ni memang mengejutkan aku .. 7 agensi nak buat sekatan jalan bersama. Hehe, brape banyak agaknya anggota yang akan di letakkan mase sekatan jalan tuh nanti ekk ??

Mesti ramai giler, tapi aku nampak sekatan jalan kali ni macam lebih kepada pengangkutan awam. Huhuu .... Asyik2 pengangkutan awam, jahat sangat ke kiteorg ni ?? sampai nak kena 7 agensi skali datang untuk buat sekatan jalan. Keh3.

Bile pemandu teksi buat salah, bagai nak giler pihak media war2 kan dalam tv & surat khabar. Tapi biler pemandu teksi kena bunuh baru2 ni, artikel kecik jerk. Bile pemandu teksi kena tipu dengan kedai tayar, langsung takde berita atau tindakkan. Bile pemandu teksi tukar voucher pada cash ... bagai nak giler media pong pang sane sini.

Aku tak kesah ler berape banyak sekali pun agensi nak terlibat, tapi jalankan ler tanggungjawab anda sebaiknya. Jangan korang buat sekatan jalan pada tempat yang tak sepatutnya sehingga menimbulkan kesesakkan yang melampau sudah ler. Hehehe

Keratan Berita Dari MStar Online :


Saturday, 6 October 2012

63,558 Kenderaan Masuk Perangkap AES

Salam,

Perghh ... Lebih 60 ribu kebderaan masuk perangkap AES sejak 23 September 2012 bile sistem ni mula di kuatkuasakan. 

Giler kentang siot, siapa lah yang bernasib baik sangat tuh ... adekah kite tergolong dalam jumlah yang tertera tuh ?? Keh3, koyak rabak ler poket korang lepas nie. Haha.

Contoh gambar camera AES ade kat bawah, besar gak camera tuh ... takde ler terserok, Hehe. Kalau dah nampak, ape lagi ... pecut ler laju2 lagi. Huhuuuu

Sekarang pihak JPJ tengah semak semula kesalahan2 yang telah di rakam sebelum menghantar "surat cinta" pada korang semua yang bernasib baik. So, banyak2 ler kite berdoa agar kite tak tergolong dalam angka yang tertera.

Berita penuh dari KOSMO Online :



Laluan Baru Ke Putrajaya & Shah Alam Melalui LDP

Salam,

Akhirnya, laluan baru menuju ke putrajaya & shah alam akan di buka, penantian pengguna LDP selama ni akan berakhir.

Laluan tuh akan di buka hari ni, tak tau ler macam mana nanti, adekah laluan tuh dapat mengatasi kesesakkan melampau selama ni di waktu puncak atau tidak. Marilah kite sama2 gunakannya nanti dan beri komen okies.

Tapi aku rase macam tak banyak berubah cuma plaza tol di bahagi kepada 2, dan ape yang aku tau sebelum ni diaorg ade buat flyover baru, tapi aku belum penah lalu lagi ler, Keh3 ... dah name pon bukak ari ni. Adehh

Berita penuh dari KOSMO online :



Belok Kiri Tak Salah Jika Langgar Lampu Merah


Salam,

 "Belok kiri walaupon lampu merah", Undang2 baru yang telah di laksanakan di ibukota Kuala Lumpur. DBKL juga telah memasang beberapa papan tanda tertulis "Belok kiri jika tiada kenderaan dan pejalan kaki". 1 inisiatif yang bagus di lakukan oleh pihak berkuasa.

Tapi korang kena ingat, bukan semua tempat okies, hanya untuk beberapa jalan utama di sekitar kuala lumpur sahaja. Keh3. Jangan pulak semua laluan korang blasah belok ke kiri tanpa rasa bersalah. Hehe.

Papan tanda ni biasanya korang boleh jumpe kat Putrajaya, tapi yang berbeza ialah, papan tanda di putrajaya tertulis "Belok kiri jika tiada kenderaan" itu sahaja, kalau ade pejalan kaki korang boleh sondol jer, nanti dapat point boleh redeem kat JPJ. Keh3.

Soklan bodow aku ialah, ianya undang2 yang di tetapkan oleh DBKL, jika JPJ / PDRM nampak korang belok kiri mase lampu merah, korang tetap akan di saman ke ?? 

Jawapan aku : Ikut nasib ler bro. Keh3.

Sebab dalam petikan berita penuh di bawah tidak pulak menyatakan bahawa pihak berkuasa lain seperti PDRM & JPJ bersetuju dengan peraturan itu. Haha.

Sori kay, ni cume andaian aku ... 

Berita penuh dari KOMSO bertarikh 5 Oct 2012 :



Thursday, 4 October 2012

Mogok Teksi Di Bukit Bintang

Salam,

Baru2 ni aku ade bace petikan dari Bernama yang bertarikh 3 Oct 2012 yag mengatakan persatuan pemandu teksi yang menggelarkan mereka Bestari Taxi Drivers menganjurkan mogok teksi di bukit bintang bagi mengemukakan beberapa tuntutan seperti :

  • Memansuhkan sistem teksi berkupon di KLCC & Pavillion
  • Membina perhentian teksi di bukit bintang
Aku respek abis dengan pengerusi persatuan ni sebab berani melakukan sesuatu yang jarang persatuan lain lakukan. Tapi ade juga beberape perkara yang aku tak bersependapat dengan mereka.

1- Memansuhkan sistem teksi berkupon

Sistem ni memang mantap dan aku rase ianya dalam Win & Win situation. Di mana pemandu dan penumpang memperoleh kebaikkan bersama dan aku tak rasa ianya patut di hapuskan lebih2 lagi di sekitar bukit bintang.

Sistem ini dapatkan menggelakkan penumpang di perdaya atau terpaksa menaiki teksi2 kaki pancung yang berada di sekitar bukit bintang, lebih2 lagi pelancong.

Adekah persatuan Bestari Taxi Drivers boleh memberi jaminan yang selepas sistem teksi berkupon ini di mansuhkan, teksi2 yang berada di bukit bintang akan menggunakan meter ??

Kalau sekarang pon mereka yang selalu melepak di hadapan Grand Millenium Hotel tuh keje memancung pelanggan, apetah lagi bile sistem kupon di mansuhkan ... pelanggan langsung tidak mempunyai pilihan melainkan terpaksa di sembelih hidup2. Hehe.

Tapi mungkin ianya boleh di elakkan jika pengerusi Bestari Taxi Drivers yang mengawal sendiri anak2 buahnya dan memastikan anak2 buahnya beratur ikut Q dan menggunakan meter.

2- Membina perhentian teksi di bukit bintang

Aku yakin ape yang di maksudkan ialah di laluan antara Pavillion & Westin Hotel. 

Aku amat bersetuju dengan permintaan ini kerana laluan itu adelah main road di mana pelanggan dengan mudah boleh di dapati.

Memang betol pihak Pavillion ade menyediakan beberapa hentian teksi tetapi tempat nya tersorok dan susah untuk mendapatkan pelanggan.

Aku rase banyak pihak perlu bekerjasama dalam menjayakan usaha ini kerana permintaan ini akan melibatkan banyak pihak, sebab nak strukturkan balik laluan utama di bukit bintang tuh bukan mudah. Hehe.

Walau apepun, aku amat2 bersetuju jika hentian teksi di sediakan di laluan tersebut dan semua teksi boleh Q masuk untuk ambil penumpang. Tugaskan seorang pegawai SPAD untuk sentiasa melakukan pemantauan.

Begitu juga dengan KLCC, aku harap SPAD boleh memantau teksi2 pancung yang berada di KLCC. Dan aku yakin selagi sistem teksi KLCC yang teruk itu tidak berubah, teksi2 pancung itu tetap akan berleluasa.

Berita penuh di bawah adelah dari Bernama :


Wednesday, 3 October 2012

Stesen LRT Kelana Jaya Lewat Beroperasi

Salam,

Aku dapat berita agak lewat yang menyatakan Kelana Jaya LRT station akan mula beroperasi pada ja 8am dan tutup pada jam 11pm bermula dari 6 Oct 2012 sehingga 9 Dec 2012 bagi memberi laluan kerja2 penambahbaikkan station tersebut.

Aku rase bende ni macam good news gak ler untuk semua pemandu teksi sebab, kalau LRT bermasalah, tinggal Bas & Teksi sahaja ler pilihan pengguna di Kelana Jaya untuk ke pusat bandaraya. So, pemandu2 teksi jangan pulak ambil kesempatan ni dengan meletakkan syarat / harga yang bukan2 pulak. Hehe.

Tapi ade juga bende yang bermain dalam pikiran aku. Kalau mase LRT ade sekalipon tak ramai teksi yang nak ke pusat bandar waktu pagi2 yang mane tengah sesak teruk kat LDP ( Lebuhraya Damansara Puchong ) tuh, inikan pula kalau permintaan ramai sempena LRT kelana jaya beroperasi lewat. Cume yang aku risaukan kaki sembelih ni akan lebih tersenyum ler. Huhuu.

Aku amat berharap agar pihak berkuasa dapat memantau keadaan ni, walaupon pada mase sekarang ni kaki2 sembelih ni memang beroperasi kat Kelana Jaya Station tanpa di ganggu oleh pihak berkuasa. Pelik kan, adekah SPAD tak menjalankan tugas atau takde orang yang buat aduan ???

Berita penuh di petik dari Mstar Online. 


Saturday, 29 September 2012

Panduan Membeli Teksi Budget Lembah Klang

Salam,

Hari ni aku tergerak hati untuk berkongsi pengalaman bagaimana nak membeli teksi budget lembah klang dengan korang semua. Ramai juga yang menghubungi aku dan mintak panduan, kadang2 dalam phone susah sikit nak bercakap sebab aku tengah bawak orang ... so, hari ni aku sediakan semua panduan berdasarkan pengalaman aku untuk tatapan korang semua.

Sebelum membeli teksi, aku anggap korang semua dah lengkap dengan lesen memandu semua.

Soalan lazim :


  • Kompeni mane yang bagus ?
  • Kereta ape yang bagus ?
  • Bole ke gunekan bantuan Baitumal ?


Kompeni mane yang bagus ?

Kalau korang tanye aku soklan ni, aku pon susah nak jawab coz bagi aku semua kompeni HAMPEH !!! Korang sepatutnya listkan mane kompeni yang bermain dalam pemikiran korang and aku boleh tolong korang choose.

Kat sini aku nak cerita serba sedikit tentang kompeni teksi. Ade banyak kompeni teksi dalam lembah klang nie. Aku cadangkan korang pilih betol2 dan dapatkan harga kereta bagi setiap kompeni dulu sebelum buat keputusan.

Setiap kompeni biasanya akan bagi harga yang berbeza, ade setengah kompeni korang boleh hutang dulu deposit dan ade setengah kompeni memang straight abis dan mahal giler. Kat bawah ni aku ceritakan serba sedikit beberape kompeni.

Publiccab
Kompeni ni memang straight, kebajikan teruk, harge keta mahal cume yang bagus tentang kompeni ni ialah warna keta dia cantik and radio service dia banyak alamat walaupon service radio dia selalu masalah & rosak. Kalau eksiden lagi teruk, korang kena langgar pon masalah sebab ... nak dapat bayaran balik untuk pampasan tuh makan bertahun. Memang aku tak rekemen walaupon aku sendiri dah terlajak membeli kereta di sini.

Sunlight
Aku tak berape tahu sangat tentang kompeni ni, tapi dari ape yang aku dengar kompeni ni bagus dari segi kebajikan pemandu. Radio service ok, cume sekarang diaorg gune sistem GPS. Antara pesaing terdekat Publiccab

Uptownace
JANGAN amik kereta dengan kompeni ni kalau korang nak main radio kol. Sebab kalau korang beli kereta dengan kompeni ni, korang tak bole masuk radio kol publiccab / sunlight. Tapi aku dengar harga teksi yang di tawarkan memang murah.

Marlis Corp
Kompeni melayu. Macam biasa .. slow sikit, baik untuk orang yang suke lambat bayar sebab, kalau korang tangguh 2 bulan punya bayaran pon diaorg tak tarik. Cuti pon lebih dari kompeni lain, 1 hari jer kot. Keh3.

Kat atas ni beberape syarikat teksi yang aku listkan ... masih ade banyak lagi syarikat di luar sane yang bagus, cume korang kena pandai pilih.

Pastikan sebelum korang beli, korang ade kawan yang dah beli teksi kat syarikat tersebut sebab jika kawan anda rekemen, nanti dia boleh amik komisyen RM500 setiap biji ( bergantung pada syarat ), so korang bole lah bahagi duet tuh. Ade juga duet sket.

Aku rekemen korang amik syarikat yang takde radio service sebab korang boleh masuk mane2 radio service dari syarikat lain kat teksi korang nanti. So, korang ade banyak pilihan.

Sebelum amik teksi, tanye dulu kompeni tersebut memasang METER teksi dari kompeni mane. JANGAN sesekali amik kereta yang memasang meter teksi di kompeni yang beroperasi di Jalan Ipoh Batu 5. Orang biasa panggil Ah So Jln Ipoh. Kalau korang amik juga, jawapannya tiap2 tahun korang kena sediakan RM300 untuk repair meter tuh. Sebab Ah So tuh dah set kat meter tuh, setiap kali nak Puspakom meter akan jadi giler dan korang kena bayar dia untuk service. So, JANGAN sesekali okies.

Kereta ape yang bagus ?

Kalau ni soklan korang, Jawapan aku adelah ISWARA. Kereta ni memang tahan lasak and spare part murah. Sayang sekali dah tak keluar untuk buat teksi.

Sekarang korang ade pilihan 

  • Saga BLM
  • Waja
  • Pesona
  • Exora
Saga BLM adelah pilihan paling murah sebab menggunakan tayar bersaiz 13". Jimat sikit ler. Tapi kecik .... Hmmm, korang pikir ler sendiri kay.

Pesona dengan Waja same harge, pelik kan. Tapi aku lebih rekemen korang amik waja dari pesona sebab Waja interior lebih cantik dari pesona.

Exora memang besar tapi harge sewaan mahal.

Kalau korang nak beli, pastikan kemampuan korang dulu. Jangan beli kereta yang sewanya lebih dari RM50 ke atas sebab ianya agak membebankan. Memang kadang2 korang ingat bayar lebih, hutang lebih cepat habis tapi ianya akan membebankan korang bile tiba mase korang nak bercuti / sakit nanti. So, kalau bole belilah kereta yang bayaran dia rendah supaya korang tak rase beban untuk membayar nanti.

Bole ke gune bantuan Bailtumal ?

Dah name Baitumal, mesti ler kena beli dengan kompeni melayu Islam. Contoh kompeni melayu ialah Marlis Corp & Inovasi Timur.

Korang boleh deal dengan kompeni tuh kalau korang nak mohon bantuan Baitumal.

Kalau korang dah bace and masih tak paham atau masih perlukan jawapan bagi setiap persoalan yang masih tak terjawab, korang bole kol aku / email ape2 sahaja ler janji JANGAN SMS. Hehe.

Kalau Bos Publiccab bace statement aku kat atas, ko kena terima ler hakikat yang kompeni korang memang berkebajikan TERUK. Tak puas hati ? kol aku. Aku leh cerita A - Z. Aku menyesal beli kereta kat kompeni ko.